
Fotó: Hemző Károly
Sonkás-hagymás szőlősaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g nagy szemű, fehér és piros szőlő vegyesen
- 2 kis fej lilahagyma
- 200 g vékony szelet szárított sonka (parmai, serrano, speck, fekete-erdei)
- 2-3 szál petrezselyem
- 1-2 fej fodros vagy jégsaláta
- 4 ek. majonéz (light)
- 200 g natúr joghurt
- só, rózsabors
- 1 csipet kristálycukor
- 1 ek. citromlé
- 2-3 mentabóbita
1. A kétféle szőlőt megmossuk, leszemezzük (ha vastag a héjuk, meghámozzuk), aztán félbevágjuk, magjaikat késheggyel kiemeljük. A hagymákat megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk, a szőlőhöz adjuk, lazán összekeverjük. A sonkát 2-3 cm széles csíkokra tépkedjük-vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, levélkéit felaprózzuk.
2. A salátát leveleire bontjuk, megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. Néhány szép levéllel kibélelünk egy nem túl mély tálat, a többit falatnyi darabokra tépkedjük, és a salátaágyra terítjük. Tetejére halmozzuk a szőlő-hagymakeveréket, végül megszórjuk a sonkával, letakarjuk, tálalásig a hűtőben tartjuk.
3. Az öntethez simára keverjük a majonézt a joghurttal, ízlés szerint sóval, frissen őrölt rózsaborssal, cukorral, citromlével, végül a petrezselyemmel, és csinos tálkába szedjük. Tálaláskor a saláta és az öntet tetejét mentabóbitákkal vagy zsenge szőlőlevelekkel díszítjük, és a szépség kedvéért csak az asztalnál keverjük össze.
Tippek:
– A salátaalapot 3-4 nagy csipetnyi, kisebb darabokra tépkedett rukolával is gazdagíthatjuk.
- Személyenként 1-2 szelet átlósan felbevágott, zsiradék nélkül megpirított rozsos-tökmagos szendvicskenyeret kínálhatunk hozzá.
Italajánlat:
Száraz fehérbor.