2020. július 6.
Csaba napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Sonkás-zöldséges
nyári bableves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g fejteni való bab (tisztítva 200 g)
  • 200 g zöld hüvelyű zöldbab vagy ceruzabab
  • 150 g sárgarépa
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 karcsú ág borsikafű
  • 150 g burgonya
  • 200 g főtt sonka egyben
  • só, bors
  • 2 dl sovány (12%-os) tejföl
  • 1 ek. rizsliszt
  • 1-2 ek. citromlé

1. A babot kifejtjük, leöblítjük. A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk, felaprózzuk. A sárgarépát, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a sárgarépát felkarikázzuk.

2. A kétféle babot és a sárgarépát 1,2 liter enyhén sós vízbe dobjuk, az egészben hagyott hagymával, a fokhagymával és a leöblített borsikafűvel ízesítjük, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük. Közben meghámozzuk és megmossuk a burgonyát, majd a sonkával együtt apróra felkockázzuk, a leveshez adjuk, az egészet puhára főzzük.

3. A tejfölben simára keverjük a rizslisztet, 1 merőkanál főzőlével hígítva a leveshez öntjük, összeforraljuk. Eltávolítjuk belőle a hagymát, fokhagymát és a borsikafüvet, frissen őrölt borssal, citromlével ízesítjük, és langymelegen vagy jól behűtve tálaljuk. Külön tálkában/csészében további tejfölt ahatunk hozzá.

Tippek:

Füstölt hús vagy csont zsírtalanított főzőlevével még finomabb, ez esetben bánjunk csínján a sóval!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

254 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gazdag
tavaszi saláta

Marinált zöldségek

Padlizsán
tükörtojással

Francia zöldbabos
pulykaleves

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Tésztás bableves
füstölt oldalassal

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Krumplisalátával töltött
paradicsom
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: