
Fotó: Elendel
Zöldfűszeres muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 1 közepes fej hagyma
- 1+1+7 ek. (classico) olívaolaj
- 2-2 szál borsikafű és kakukkfű
- 8-10 bazsalikomlevél
- 4-5 szál majoránna
- 1 szál zellerzöldje
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ág rozmaring + a díszítéshez
- 300 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 tasak sütőpor (12 g)
- 1 kk. tengeri só
- 1 ek. kristálycukor
- 2,5 dl tej
- 2 tojás
1. A hagymát meghámozzuk, felaprózzuk, megfonnyasztjuk 1 ek. olívaolajban, hagyjuk kihűlni. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, leveleiket lecsipkedjük, finomra vágjuk (szárított változatukat összekeverjük).
2. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy 12 csészés muffinformát kikenünk 1 ek. olívaolajjal. A lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot összevegyítjük. Hozzáadjuk a tejjel elhabart tojásokat, a párolt hagymát, 7 ek. olívaolajat és a zöldfűszereket, simára eldolgozzuk.
3. Arányosan elosztva a formába szedjük a masszát (csak kb. 3/4 részig töltsük meg a csészéket), és a sütő közepére betolt rácson 20-25 percig, aranybarnára sütjük (sütés közben jócskán megnőnek és kissé megrepedezik a tetejük, nem baj!).
4. 5 percig a formában hagyjuk hűlni, aztán kiemeljük és rácsra rakosgatjuk őket. Langyosan vagy hidegen, csipegetnivalóként, italkorcsolyaként, mártással készült húsok köreteként kínálhatjuk. Mélyhűthető!
Tippek:
Ha italkorcsolyának szánjuk, a muffinokat színes papírtálkákkal kibélelt formában sütjük meg.