Ezt a tortát több lépcsőben is elkészíthetjük: így mindig csak egy keveset kell vele bíbelődni. A tésztát előző este összeállíthatjuk, jót tesz neki, ha az éjszakát a hűtőszekrényben tölti. Sőt meg is süthetjük, így másnap csak tölteni kell.

Fotó: Hemző Károly
Krémes-diós szőlőtorta
Hozzávalók 12 szelethez:
- A tésztához:
- 300 g finomliszt
- 200 g fagyos vaj/margarin
- 100 g porcukor
- 1 csipet só
- 1 kk. sütőpor
- 2 kk. tejföl
- 1 tojássárgája
- A díszítéshez és a krémhez:
- 80 g dió
- 1/2 kg csemegeszőlő
- 8 dl tej
- 80+50 g porcukor
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 5 ek. brandy
- 5 dl muskotályos fehér bors
- 2 tasak színtelen tortabevonó zselé (12 g/tasak)
1. A tésztához a lisztet, a vajat/margarint, a porcukrot, a sót, a sütőport, a tejföllel elkevert tojássárgáját gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (aprítógépben néhány pillanat az egész), folpackba csomagoljuk, 1/2 órára hidegre tesszük. 5-6 gerezd diót félreteszünk, a többit darabosra vágjuk. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, konyharuhába hempergetve szárazra töröljük.
2. Kikenünk vajjal/margarinnal egy 26-28 cm átmérőjű, lapos gyümölcstortaformát. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, a formába terítjük, alját villával megszurkáljuk, és 180 °C-os sütőben világosra sütjük (20-25 perc). A formában hagyjuk kihűlni, tetejét megszórjuk a vágott dióval.
3. A tejjel és 80 g porcukorral sűrű krémet főzünk a pudingporból, hozzáadjuk a brandyt, hideg vízfürdőbe állítva langyosra hűtjük (4-5 perc). Elsimítjuk a tészta tetején a krémet, kirakjuk a szőlőszemekkel és a félretett diógerezdekkel, hagyjuk teljesen kihűlni.
4. A maradék 50 g porcukorral és a borral elkészítjük a zseléporból a tortabevonót, aztán a torta közepéről indulva, kanalanként a tetejére csorgatjuk (vigyázat, gyorsan dermed!), és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Külön tálkában tejszínhabot kínálhatunk hozzá.
Tippek:
– Ha kemények-nagyok a szőlő magjai, tanácsos eltávolítani őket, mégpedig úgy, hogy a szőlőszemek lehetőleg egyben maradjanak, tehát: egy gémkapcsot kampószerűen kihajlítunk, beledugjuk a szár felőli részén a szőlőszembe, megforgatjuk, és a maggal együtt kihúzzuk.
Kategóriák:
Elkészítési idő:
1 óra 30 perc
+ 2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
337 kcal/szelet
Nehézségi fok: