
Fotó: Elendel
Krumplisaláta pesztóöntettel
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg krumpli
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 g vágott zöld hüvelyű bab (mélyhűtött)
- 2,5 dl zöldségleves kockából
- 80 g kész bazsalikompesto
- 4 ek. bazsalikomos balzsamecet
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 1/2 kk. kristálycukor
- 1-2 szál petrezselyem
- néhány bazsalikombóbita
- 200 g koktélparadicsom
- 30 g parmezán sajt (egyben)
1. A krumplit megmossuk, héjában, enyhén sós, bő vízben puhára főzzük (20 perc), majd leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk. Közben 5 dl vizet felforralunk a meghámozott fokhagymagerezdekkel és egy kevés sóval, beledobjuk (fagyos állapotban) a zöldbabot, 7-8 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.
2. Nagyobb-mélyebb tálban elkeverjük a zöldséglevest, a pesztót, a balzsamecetet, az olívaolajat, és a cukorral, ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük.
3. A krumplit meghámozzuk, kb. 3x3 cm-es kockákra vágjuk, a zöldbabbal együtt beleforgatjuk a pesztós öntetbe, letakarjuk, és szobahőmérsékleten, olykor megkeverve 30 percet pihentetjük. Közben a zöldfűszereket és a paradicsomokat leöblítjük, ez utóbbiakat elnegyedeljük, 8-10 gerezd kivételével a salátához adjuk.
4. Tálalás előtt lazán átkeverjük a salátát, burgonyahámozóval a tetejére gyaluljuk a parmezán sajtot, végül a félretett paradicsommal, bazsalikombóbitákkal és petrezselyemlevelekkel díszítjük. Remek egytálsaláta, de frissen sült szárnyashús mellé is kínálhatjuk.
Tippek:
- Ízesíthetjük 1 közepes fej vékonyan felkarikázott és citromlében érlelt lilahagymával is.
- Olívás vagy aszalt paradicsomos kenyeret adhatunk hozzá, amely még inkább kiemeli az étel mediterrán jellegét.