2019. szeptember 16.
Edit napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Égetett tészták

Semleges ízénél fogva ezt a fánkféleséget édes és sós töltelékkel,
a legváltozatosabb alakokra formázva készíthetjük. Könnyű, kiadós, olcsó,
sokáig eláll, ráadásul gyorsan és egyszerűen megsüthető. Csupán néhány
apróságot kell szem előtt tartanunk, és a siker elkerülhetetlen.


Fotó: Hemző Károly

Alaprecept – Képviselőfánk-
avagy égetett tészta

Hozzávalók kb. 20 kisebb fánkhoz:

  • 1 dl víz
  • 1 csipet só
  • 1 kk. kristálycukor
  • 60 g vaj/margarin
  • 100 g finomliszt
  • 4 tojás
A
B
C
D
E
F

1. A vizet felforraljuk a sóval, cukorral és a vajjal/margarinnal. Egyszerre hozzáadjuk a lisztet (A), erőteljesen összekeverjük, és mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve csak addig pirítjuk (2 perc), amíg a massza el nem válik az edény falától, az edény alján vékony fehér hártya nem képződik (B), a tészta pedig pattogó-sercegő, „égetett” hangot nem hallat (innen a neve).

2. Lehúzzuk a tésztát a tűzről, azonnal, erőteljesen belekeverünk 1 tojást, és hagyjuk majdnem teljesen kihűlni (C). Áttesszük egy keverőtálba, és egyenként, alaposan beledolgozzuk a maradék 3 tojást, elektromos habverővel jól kikeverjük (D), mert ettől lesz szép üreges, levegős a megsült fánkok belseje.

3. Sütőpapírral kibélelünk egy nagyobb tepsit vagy sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, az aljára beteszünk egy forró vízzel ujjnyira felöntött kisebb tepsit (a fánkok növekedéséhez-felfújódásához gőzre van szükség!).

4. A tésztát 10-12 mm átmérőjű csillagbetéttel ellátott nyomózsákba szedjük (E), és 3-4 cm távolságra egymástól (sütés közben jócskán megnőnek!) 2-3 cm átmérőjű vagy a további felhasználásnak megfelelő, tetszőleges nagyságú halmokat-rózsákat nyomunk a tepsire (F) (nyomózsák helyett 2 kiskanál is megteszi). Betesszük a sütőbe, és középső bordamagasságon 25-30 percig, aranysárgára sütjük őket. A sütő ajtaját sütés közben nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta!

5. A sütőből kivett fánkok tetejét azonnal-forrón, ollóval vagy fűrészfogú késsel le- illetve bevágjuk, hogy a gőz azonnal távozhasson a belsejükből. Ha ugyanis a gőz bentreked, a fánkok összetöppednek, elvesztik ropogósságukat! Az esetleges hártyaszerű tésztadarabkákat-maradványokat egyszerűen kiemeljük a fánkok belsejéből és hagyjuk őket egészen kihűlni, majd az egyes receptek szerint dolgozunk vele tovább.

Fontos:

– A friss tojásokat igen alaposan, türelmesen, egyenként dolgozzuk bele a masszába, hogy minél egyenletesebben eloszolhassanak benne – ettől lesznek szép, üregesek a fánkok.
– Az előmelegített, forró sütő aljára tegyünk egy forró vízzel 2-3 ujjnyira felöntött kisebb tepsit, lábaskát vagy konzervdobozt, mert ahhoz, hogy a tészta szépen felfújódhasson, gőz szükséges.
– A gőz jelenléte sarkalatos pont, ezért nem szabad sütés közben (de legalábbis a megadott sütési idő kétharmadáig) kinyitni a sütő ajtaját. És ez az oka annak is, hogy a sütőből kivett, még forró fánkokat fűrészpengéjű késsel vagy ollóval ajánlatos azonnal felvágni, ugyanis ha a gőz a belsejükben reked, a fánkok összetöppednek, tésztájuk pedig megereszkedik, holott akkor az igazi, ha ropogós marad.

Tippek:

Mivel nagyszerűen tűrik a mélyhűtést, érdemes belőlük egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni. Miután kihűltek, töltetlenül papírtálcára sorakoztatjuk, majd nejlontasakba zárjuk, és gyorsfagyasztjuk őket. Szobahőmérsékleten 1/2 óra alatt felengednek, és a frissel azonos módon használhatók fel.

Érdekességek:

Szakszerűen szólva égetett tészta a neve, amelyet onnan kapott, hogy a vízzel és zsiradékkal erős tűzön összefőzött lisztes massza egyszer csak sistergő-pattogó hangot kezd hallatni, mintha csakugyan égne-pirulna. Noha a tészta maga francia eredetű, a magyar konyhára német-osztrák közvetítéssel került, és a német Brandteig szó magyar tükörfordítása – ezt csak a nyelvészkedők kedvéért említem meg. Legnépszerűbb (vaníliakrémmel és tejszínhabbal töltött) változata után, képviselőfánk tésztának is szoktuk hívni. Becenevét még a bőséges reggelihez-uzsonnához szokott mikszáthi Tisztelt Ház idejében kapta, amikor – nem bírva kivárni az ebédidőt – a képviselő urak két interpelláció között (vagy közben?) ki-kiszöktek a kávézóba, hogy kisebb-nagyobb falatnyi, de gyorsan elfogyasztható „éhségcsillapítót” vegyenek magukhoz.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

55 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Lajos Mari
2015. 02. 04. 10:16
Válasz Langmajer Melinda részére: Kedves Melinda! Elnézést kérek a késedelmes válaszért. A fánk sütésével kapcsolatban többféle módszer létezik, én a kevésbé kockázatosat javasoltam, de talán nem hangsúlyoztam eléggé, hogy a tepsiben lévő víznek FORRÓNAK kell lennie, hogy azonnal gőz képződjön. Az is bevált módszer, hogy közvetlenül a sütés megkezdése előtt a sütő aljára löttyintünk kb. 1/2 dl vizet (ez azonnal, sisteregve gőzzé válik) vagy lévén ez utóbbi módszer kissé balesetveszélyes, illetve gyakorlat kell hozzá, beteszünk a sütő aljára 1 jégkockát és megvárjuk, amíg elolvad és gőzölögni kezd a víz. Egyébként a légkeveréses módszer általában véve jó, de kiszáradnak tőle a sütemények. Sütheti a fánkocskákat gőz nélkül is, ez esetben vissza kell venni a hőmérsékletet 180 fokra, és 20 percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját. Ez idő alatt a fánkok megnőnek, de a belsejük még nyers, ezért további 15-18 percig még 150-160 fokon tanácsos sütni. Most aztán jó sok mindent javasoltam, kérem, próbálja ki, Önnek melyik válik be. Szívélyes üdvözlettel Lajos Mari
Langmajer Melinda
2014. 12. 23. 21:33
Üdv! Csupán egy megjegyzés! A víz amit alá kell tenni teljesen tönkre tette az összes kis fánkot. Lap vékonyak lettek, és teljesen használhatatlanok! Miután kivettem a vizes tepsit már egy fokkal javult a helyzet. Hőlégkeverést javaslok a víz helyett!

Hasonló receptek


Csokoládés-
meggyes kocka

Kakaós csiga

Habos
mákos szelet

Pórés-cukkinis
lazactorta

Mákos túróhabtorta

Sonkás-tökmagos
bukta

Kakaós-túrós
kocka

Leveles
tepertős pogácsa

Mákos-meggyes
rácsos

Nektarinos-
túrós kocka

Spenótos pite

Epres-habos
fánkocskák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: