TÉSZTASÜLTEK > Kenyerek

Fotó: Hemző Károly
Olívás-paradicsomos
kenyérkoszorú
Hozzávalók 1 koszorúhoz/20 szelethez:
- 500 g finomliszt
- 1 ek. kristálycukor
- 20 g élesztő
- 1,5 dl langyos tej
- 2 dl víz
- 1 csapott ek. só
- 5 ek. + 1 kk. (classico) olívaolaj
- 80 g olajos, aszalt paradicsom
- 80 g kimagozott, fekete olívabogyó
- 1 kk. lágy vaj/margarin
- 1 kk. oregánó
- bors






1. Az átszitált liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük a cukorral és az élesztővel elkevert tejet, felfuttatjuk. Hozzáadjuk az ugyancsak langyos vízben feloldott sót, 5 ek. olívaolajat, és hólyagosra dagasztjuk. Megszórjuk liszttel, letakarjuk, a kétszeresére kelesztjük (30 perc).
2. A paradicsomot lecsepegtetjük, és az olívabogyókkal együtt darabosra vágjuk (A). Kikenünk vajjal/margarinnal egy 26 cm-es koszorúformát.
3. A tésztát lisztezett munkalapon kihuzogatjuk, tetejére szórjuk a paradicsomos-olívás vagdalékot (B), az oregánót és kevés frissen őrölt borsot. Négy csücskét felhajtjuk (C), jól összegyúrjuk, majd 1,2 méteres (vagy két 60 cm-es) rudat sodrunk belőle. Félbehajtjuk, megtekerjük (D), a formába fektetjük, konyharuhával letakarva 30 percig kelesztjük.
4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, aljára beteszünk egy meleg vízzel félig telt edénykét (a jó süléshez gőz kell!). Megkenjük a tésztát 1 kk. olajjal (E), és a sütő közepén 45-50 percig sütjük. A sütőből kivéve azonnal megspricceljük 1-2 ek. hideg vízzel, 5 perc múlva rácsra borítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni, csak azután szeleteljük. Grillezett húsok, zöldségek, hideg pecsenyék mellé kínálhatjuk, de önmagában is mennyei!
Tippek:
Konyharuhával vagy többszörösen összehajtogatott papírkendővel bélelt, jól záródó dobozban több napig friss marad. (A konyharuha/papírkendő „klímaberendezésként” működik!) Mélyhűthető!
Italajánlat:
Könnyű, száraz vörösbor.