
Fotó: Hemző Károly
Zöldséges krumplileves
Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g zöldborsó (150 g tisztított/mélyhűtött)
- 500 g burgonya
- 250 g sárgarépa
- 2 kis fej főzőhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olaj
- 1 ek. (bio) zöldséges ételízesítő
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors
- szerecsendió
- 1 szál petrezselyem
1. A zöldborsót hüvelyéből kifejtjük, leöblítjük (150 g tisztított/mélyhűtött zöldborsóra van szükségünk). A burgonyát, sárgarépát, hagymát és fokhagymát meghámozzuk, megmossuk. A hagymát és a fokhagymát finomra, a burgonyát és a sárgarépát apró kockákra vágjuk.
2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyaszjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Rádobjuk a burgonyát és a sárgarépát, élénk tűzön 1 percig pirítjuk, aztán meghintjük az ételízesítővel, felöntjük 1,2 liter vízzel, és félrebillentett fedő alatt, 15 percig főzzük.
3. A leveshez adjuk a zöldborsót, további 12-15 percig főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük a levesből a zöldség 1/3-át, hozzáöntjük a tejszínt, és botmixerrel krémmé zúzzuk. Éppen csak felforraljuk, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk és 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk. Visszatesszük bele a darabos zöldséget, átforrósítjuk, és petrezselyemlevelekkel díszítve tálaljuk. Külön tálkában zsiradék nélkül pirított zsemlekockákat, sült tésztaborsót kínálhatunk hozzá.