
Fotó: Hemző Károly
Rókagombás-zöldséges muffin
Hozzávalók 17 muffinhoz:
- 150 g rókagomba
- 250 g barna sampinyon gomba
- 200 g cukkini
- 150 g sárgarépa
- 1 nagy fej hagyma
- 3 ek. (classico) olívaolaj
- 1/4 kk. szárított kakukkfű
- só, bors
- A tésztához:
- 80 g olvasztott vaj/margarin
- 250 g finomliszt
- 1 tasak (2 kk.) sütőpor
- 2 dl tej
- 2 tojás
- 30 g reszelt parmezán sajt
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
1. A kétféle gombát és a zöldségeket megtisztítjuk, a rókagombákat kisebb darabokra tépkedjük, a sampinyont vékonyan felszeleteljük (rókagomba híján 400 g sampinyon gombából készítjük). A hámozatlan cukkinit és a sárgarépát azonos nagyságú, kisebb darabokra aprózzuk, a hagymát vékonyan felkarikázzuk.
2. Megfonnyasztjuk az olívaolajban a hagymát, rádobjuk a zöldségeket és a gombát, 5 percig pirítjuk. Kakukkfűvel, sóval és borssal ízesítjük, további 2 percig pirítjuk, hagyjuk majdnem teljesen kihűlni.
3. A tésztához vajjal/margarinnal (ecsettel) kikenünk egy 12 csészés muffinformát. Összekeverjük a lisztet a sütőporral, hozzáadjuk a tejben eldolgozott tojásokat, a sajtot, a maradék vajat/margarint, a felaprózott petrezselymet, ízlés szerint sót és borsot.
4. Beleforgatjuk a zöldséget a masszába, arányosan elosztva a formákba szedjük úgy, hogy az legfeljebb a peremükig érjen, ugyanis sütés közben a muffinok jócskán megnőnek. 200 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük (hústűpróba!). 5 percig a formában pihentetjük, majd rácsra emeljük őket, és további 5 percig hűlni hagyjuk.
Tippek:
Sültek és/vagy mártással készült húsok köreteként, krokett, zsemlegombóc helyett is kínálhatjuk. Ha pedig sajt- vagy fűszeres paradicsommártással és egy jó nagy tál vegyes salátával tálaljuk, valódi főétel válik belőle.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor.