HÚSÉTELEK > Sertéshússal
Aligha van ízletesebb falat a jól bepácolt-fűszerezett, szabad tűzön sült húsoknál, amelyek karakterét a kellemesen füstös íz adja meg. Ez a sütőben készült változat valamivel egyszerűbb, és arra az esetre is remek, ha félő, hogy az eső elmossa a partit.

Fotó: Hemző Károly
Fodros sertésnyársak
zöldbabkörettel
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 vékony szelet (600 g) sertéscomb
- 1 ek. grill-/ flekkenfűszersó
- 2 dús szál bazsalikom
- 2 közepes fej hagyma
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 8 szelet bacon vagy szalonna
- só, bors
- 2 ek. olaj
- 1 dl fehérbor
- 8 db 20 cm-es bambuszpálcika
- A körethez:
- 600 g zöldhüvelyű zöldbab
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 hegyes, csípős paprika
- 1 piros húsú paprika
- 80 g nyers füstölt tarja
- 2 ek. olaj
- só, bors
1. A hússzeleteket kissé kiverjük, mindegyiket 2-3 hosszanti csíkra vágjuk és megszórjuk fűszersóval. A bazsalikomot leöblítjük, leveleit lecsipkedjük (néhány bóbitát félreteszünk a díszítéshez). A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk (a körethez valókat is), 2 hagymát gerezdekre szelünk.
2. Minden húscsíkra 4-5 bazsalikomlevelet és 1 szelet szalonnát fektetünk, harmonikaszerűen „összehajtogatjuk", bambuszpálcikával megtűzzük, meghintjük sóval és borssal.
3. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, megkapatjuk benne a húsnyársakat. Sütőtálba sorakoztatjuk, meglocsoljuk a pecsenyelével, alájuk öntjük a bort, melléjük dobjuk a hagymagerezdeket és a fokhagymát. Alufóliával letakarjuk, 180 °C-os sütőben 30 percig pároljuk, majd fedetlenül 15-20 percig sütjük.
4. A körethez a zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk, és 2-3 cm-es darabokra aprózzuk. A maradék 1 hagymát finomra vágjuk. A kétféle paprikát kicsumázzuk, a hegyes paprika ereit-magjait a kívánt csípősség mértékében eltávolítjuk, illetve meghagyjuk, mindkettőt vékony karikákra szeljük. Mérsékelt tűzön megpirítjuk az apróra felkockázott tarját, rádobjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, fedő alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a zöldbabot, valamint a paprikaféléket, ízlés szerint sót, borsot, és fedő alatt ropogósra pároljuk (kb. 20 perc).
5. A nyársakat tálra rendezzük, köréjük szedjük a zöldbabot, a félretett bazsalikommal díszítjük, és a zsírtalanított pecsenyealj társaságában kínáljuk. További köretként héjában sült vagy petrezselymes burgonyát adhatunk mellé.
Italajánlat:
Száraz fehérbor vagy rozé