
Fotó: Hemző Károly
Rizskehely szederrel
Hozzávalók 4 személyre:
- 2-3 ujjnyi biocitromhéj
- 4 dl tej
- 40+80 g kristálycukor
- 1 vaníliarúd
- 1 kk. vaj/margarin
- 120 g kerek szemű rizs
- 1+2 dl tejszín
- 600 g érett szeder
- 1 dl félszáraz vörösbor
- 1-1 csipet őrölt fahéj és szegfűszeg
- 1 ek. étkezési keményítő
- 1 ek. vágott mandula /natúr pisztácia
- néhány citromfűlevélke
1. Alapaosan megmossuk a citromot, 2-3 ujjnyi vékony csíkot hántunk le róla. Felforraljuk a tejet 40 g kristálycukorral, a citromhéjjal, a felhasított vaníliarúddal és a belsejéből kikapargatott péppel, valamint a vajjal/margarinnal. Beleszórjuk a rizst, és mérsékelt tűzön, gyakorta megkeverve puhára-ragacsosra főzzük (20-22 perc). Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, majd elkeverünk benne 1 dl felveretlen tejszínt.
2. A mártáshoz a szedret leöblítjük, jól lecsepegtetjük, felét turmixkehelyben péppé pörgetjük, áttörjük. 80 g kristálycukrot összeforralunk a vörösborral, hozzáadjuk a szederpépet és a fűszereket, élék tűzön 5 percig főzzük. 4-8 szép szem kivételével belekeverjük a maradék szedret és a 2 ek. hideg vízben feloldott étkezési keményítőt, szelíd forralással éppen csak besűrítjük (1 perc). Jéghideg vízbe állítva kihűtjük.
3. Kemény habbá verjük a maradék 2 dl tejszínt, lazán beleforgatjuk a rizsbe, és a szedermártással rétegezve 4 szépséges kehelybe/tálkába simítjuk (jusson a tetejére is!), jól behűtjük (2 óra). Tálaláskor a félretett szederszemekkel, esetleg néhány ribizlifürttel és citromfűlevélkékkel díszítjük, végül megszórjuk mandulával/pisztáciával.
Tippek:
Készíthetjük egyéb karakteres gyümölcsökkel, pl. meggyel, málnával, sárgabarackkal, erdei bogyósokkal, szilvával, illetve ezek befőtt/mélyhűtött változatával is.
Kategóriák:
Elkészítési idő:
40 perc
+ 2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
372 kcal/adag
Nehézségi fok: