2020. augusztus 9.
Emőd napja van


Fotó: Hemző Károly

Rizskehely szederrel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2-3 ujjnyi biocitromhéj
  • 4 dl tej
  • 40+80 g kristálycukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 kk. vaj/margarin
  • 120 g kerek szemű rizs
  • 1+2 dl tejszín
  • 600 g érett szeder
  • 1 dl félszáraz vörösbor
  • 1-1 csipet őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 1 ek. vágott mandula /natúr pisztácia
  • néhány citromfűlevélke

1. Alapaosan megmossuk a citromot, 2-3 ujjnyi vékony csíkot hántunk le róla. Felforraljuk a tejet 40 g kristálycukorral, a citromhéjjal, a felhasított vaníliarúddal és a belsejéből kikapargatott péppel, valamint a vajjal/margarinnal. Beleszórjuk a rizst, és mérsékelt tűzön, gyakorta megkeverve puhára-ragacsosra főzzük (20-22 perc). Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, majd elkeverünk benne 1 dl felveretlen tejszínt.

2. A mártáshoz a szedret leöblítjük, jól lecsepegtetjük, felét turmixkehelyben péppé pörgetjük, áttörjük. 80 g kristálycukrot összeforralunk a vörösborral, hozzáadjuk a szederpépet és a fűszereket, élék tűzön 5 percig főzzük. 4-8 szép szem kivételével belekeverjük a maradék szedret és a 2 ek. hideg vízben feloldott étkezési keményítőt, szelíd forralással éppen csak besűrítjük (1 perc). Jéghideg vízbe állítva kihűtjük.

3. Kemény habbá verjük a maradék 2 dl tejszínt, lazán beleforgatjuk a rizsbe, és a szedermártással rétegezve 4 szépséges kehelybe/tálkába simítjuk (jusson a tetejére is!), jól behűtjük (2 óra). Tálaláskor a félretett szederszemekkel, esetleg néhány ribizlifürttel és citromfűlevélkékkel díszítjük, végül megszórjuk mandulával/pisztáciával.

Tippek:

Készíthetjük egyéb karakteres gyümölcsökkel, pl. meggyel, málnával, sárgabarackkal, erdei bogyósokkal, szilvával, illetve ezek befőtt/mélyhűtött változatával is.

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

372 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek

Nem található recept.
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: