SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Mediterrán
kenyérsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 300 g szikkadt, félbarna/korpás vagy rozsos kenyér
- 3 ek. (classico) olívaolaj + 5 ek. extra vergine olívaolaj
- 2 közepes fej lilahagyma
- 300 g kígyóuborka
- 1-1 piros és sárga húsú paprika
- 6 kisebb, kemény paradicsom
- 1 kis fej fodros (lollo) vagy 1/2 fej jégsaláta
- 1-2 szál friss menta
- 80 g kimagozott olívabogyó
- 1 citrom
- só, bors
1. A fokhagymát meghámozzuk, felaprózzuk. A kenyeret vastagabb szeletekre vágjuk, meghámozzuk, majd 2-3 cm-es kockákra vágjuk. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 3 ek. olajat, beledobjuk a fokhagymát és a kenyérkockákat, folyamatosan keverve-rázogatva ropogósra sütjük, papírkendőre terítjük.
2. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát felkarikázzuk, a hámozatlan uborkát és a színes paprikákat kisebb-nagyobb kockákra aprózzuk. A paradicsomot gerezdekre szeljük. A salátát megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, falatnyi darabokra tépkedjük. A mentát leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, néhány kivételével finomra vágjuk, majd az összes zöldséget mélyebb tálba szórjuk, és hozzáadjuk a lecsepegtetett olívabogyókat.
3. A citromot megmossuk, félbevágjuk, egyik felét gerezdekre szeljük. A másik fél citrom levét kinyomjuk, átszűrjük, simára keverjük ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal, végül 5 ek. apránként hozzáadott olívaolajjal. Meglocsoljuk vele a salátakeveréket, beleforgatjuk a kenyérkockákat, és nem túl mély tálra púpozzuk. A félretett mentalevélkékkel és a citromgerezdekkel vidámítva azonnal tálaljuk.
Tippek:
– Kényeztetésképpen kócosíthatunk a tetejére 150-200 g hajszálvékonyra szeletelt parmai sonkát is.
– Ha nem azonnali fogyasztásra szánjuk, az előkészített salátakeveréket letakarjuk, felhasználásig a hűtőben tartjuk, és csak közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá az öntetet és a kenyeret, amely gyorsan elázik (bár úgy is finom!).
Italajánlat:
Könnyű félszáraz fehér- vagy vörösbor