2020. augusztus 9.
Emőd napja van


Fotó: Hemző Károly

Mediterrán kenyérsaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 300 g szikkadt, félbarna/korpás vagy rozsos kenyér
  • 3 ek. (classico) olívaolaj + 5 ek. extra vergine olívaolaj
  • 2 közepes fej lilahagyma
  • 300 g kígyóuborka
  • 1-1 piros és sárga húsú paprika
  • 6 kisebb, kemény paradicsom
  • 1 kis fej fodros (lollo) vagy 1/2 fej jégsaláta
  • 1-2 szál friss menta
  • 80 g kimagozott olívabogyó
  • 1 citrom
  • só, bors

1. A fokhagymát meghámozzuk, felaprózzuk. A kenyeret vastagabb szeletekre vágjuk, meghámozzuk, majd 2-3 cm-es kockákra vágjuk. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 3 ek. olajat, beledobjuk a fokhagymát és a kenyérkockákat, folyamatosan keverve-rázogatva ropogósra sütjük, papírkendőre terítjük.

2. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát felkarikázzuk, a hámozatlan uborkát és a színes paprikákat kisebb-nagyobb kockákra aprózzuk. A paradicsomot gerezdekre szeljük. A salátát megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, falatnyi darabokra tépkedjük. A mentát leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, néhány kivételével finomra vágjuk, majd az összes zöldséget mélyebb tálba szórjuk, és hozzáadjuk a lecsepegtetett olívabogyókat.

3. A citromot megmossuk, félbevágjuk, egyik felét gerezdekre szeljük. A másik fél citrom levét kinyomjuk, átszűrjük, simára keverjük ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal, végül 5 ek. apránként hozzáadott olívaolajjal. Meglocsoljuk vele a salátakeveréket, beleforgatjuk a kenyérkockákat, és nem túl mély tálra púpozzuk. A félretett mentalevélkékkel és a citromgerezdekkel vidámítva azonnal tálaljuk.

Tippek:

– Kényeztetésképpen kócosíthatunk a tetejére 150-200 g hajszálvékonyra szeletelt parmai sonkát is.

– Ha nem azonnali fogyasztásra szánjuk, az előkészített salátakeveréket letakarjuk, felhasználásig a hűtőben tartjuk, és csak közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá az öntetet és a kenyeret, amely gyorsan elázik (bár úgy is finom!).

Italajánlat:

Könnyű félszáraz fehér-/vörösbor.

 

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

298 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek

Nem található recept.
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: