
Fotó: Hemző Károly
Tapas - spanyol italkorcsolyák-falatkák
Hozzávalók 8 személyre:
- 1. Az illatos hagymához:
- 1/2 kg gyöngyhagyma
- 6 ek. (classico) olívaolaj
- 1,5 dl sherry-/ borecet
- 2 szegfűszeg
- 1 chilipaprika
- 2-3 szál kakukkfű
- 1 babérlevél
- 1 kk. szemes bors
- 1/2-1/2 kk. só és cukor
- 2. A pikáns húsfalatkákhoz:
- 5 ek. (classico) olívaolaj
- 1 kk. köménymag
- 1 csipet cayenne-i bors
- 1 ek. pirospaprika
- só, bors
- 600 g szűzpecsenye
- 2-3 kis paradicsom
- néhány bazsalikomlevél
- 3. A sült paprikához:
- 4 nagy, piros húsú paprika
- só, bors
- csípős pirospaprika
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 ek. bor-/ sherryecet
- 8 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. Az illatos hagymához:
A hagymát megtisztítjuk, aranybarnára pirítjuk az olívaolajban. Hozzáadjuk a borecetet, 2,5 dl vizet, a fűszereket, a sót és a cukrot. Fedő alatt 30 percig főzzük, saját levében hagyjuk kihűlni.
2. A pikáns húsfalatkákhoz:
Elkeverjük az olívaolajban a fűszereket, ízlés szerint sót és borsot. Beleforgatjuk az apróra felkockázott húst, 1 órán át a hűtőben pácoljuk. Felforrósítjuk a serpenyőbe öntött páclét, pirosra sütjük benne a húst, kissé hűlni hagyjuk. Mélyebb tálba szedjük, felaprózott paradicsommal és a bazsalikommal díszítjük. Friss házikenyér illik hozzá.
3. A sült paprikához:
Forró sütőben/gázláng fölött megsütjük a paprikákat, 15 perc pihentetés után meghámozzuk, és kétujjnyi csíkokra vágjuk. Sóval, borssal, pirospaprikával és a felkarikázott fokhagymával rétegezve tálba terítjük, meglocsoljuk a borecettel (és a paprika sütőlevével) elkevert olívaolajjal, lefedjük, és 2 órán át szobahőmérsékleten érleljük.
Kategóriák:
Elkészítési idő:
1 óra 30 perc
+ a hűlési idő
Energiatartalom:
160 kcal/adag
Nehézségi fok: