2021. szeptember 25.
Eufrozina napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül


Fotó: Hemző Károly

Nyári bableves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g fejteni való bab (tisztítva 200 g)
  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér zöldjével
  • 1 kisebb zellergumó zöldjével
  • 1 kis fej hagyma
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • 1/4 cseresznyepaprika
  • 10-15 szem feketebors , só
  • 1-2 szál friss borsikafű
  • 150 g főtt, füstölt tarja vagy füstölt virsli
  • 200 g tejföl
  • 2 csapott ek. rétesliszt
  • 1-2 ek. citromlé

1. A babot kifejtjük, leöblítjük, fazékba szórjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, a répaféléket és a zellert 2-3 cm-es darabokra-kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát egyben hagyjuk, a fokhagymagerezdeket, a cseresznyepaprikát és a szemes borsot teatojásba zárjuk. A borsikafüvet, 2-2 szál petrezselymet és zellerzöldet leöblítünk, cérnával átkötünk, majd valamennyit a babhoz adjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, kissé megsózzuk, és mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára főzzük.

2. Eltávolítjuk a levesből a hagymát, a fűszercsokrot és a teatojást. A tarját apró kockákra (a virslit vékony karikákra) vágjuk, és a levesbe dobjuk. A tejfölben simára keverjük a réteslisztet, 1-2 merőkanál levessel hígítjuk, folyamatosan keverve a forrásban lévő leveshez adjuk.

3. Fedő nélkül, mérsékelt tűzön, gyakran megkeverve további 4-5 percig főzzük, végül utánasózzuk, frissen őrölt borssal, valamint citromlével ízesítjük, és melegen vagy jól behűtve tálaljuk. Tetejét megszórhatjuk finomra vágott petrezselyemmel vagy zellerzölddel. Külön tálkában további tejfölt vagy joghurtot is kínálhatunk hozzá.

Megjegyzések:

Egyes vidékeken a hidegen tálalt, lazán átkevert bablevest tálaláskor frissen belekarikázott (csípős) zöldpaprikával gazdagítják.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

253 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Hagymaleves
sajtos-diós bagettel

Kukoricás
paradicsomleves

Toszkán bableves

Görög zöldbableves
feta sajttal

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Kelbimbós
sütőtökleves

Zöldségleves májgaluskával

Csípős kukoricaleves

Spárga tojásos
zöld morzsával

Gazdag spárgás
zöldségleves

Téli minestrone
csicseriborsóval

Tejszínes-tojásos
brokkolileves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: