
Fotó: Hemző Károly
Diós málnatorta
Hozzávalók 12 szelethez:
- Az omlós tésztához:
- 150 g finomliszt
- 60 g vaj/margarin + a formához
- 50 g porcukor
- 1 csipet só
- 1/2 biocitrom reszelt héja
- 1 tojássárgája
- A töltelékhez:
- 750 g málna
- 2 tasak bourbon vaníliás cukor (20 g)
- 3 tojás
- 1 csipet só
- 40 g vaj/margarin
- 40+80 g porcukor
- 120 g dió
- 30 g zsemlemorzsa
- vaníliás porcukor a szóráshoz
1. A felsorolt hozzávalókból elkészítjük az omlós avagy linzer tésztát, cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és 30 percre betesszük a hűtőbe. Egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kikenünk vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
2. A tésztát lisztezett munkalapon 26-28 cm-es korongra nyújtjuk, a tortaformába terítjük, oldalán 2 ujjnyira felmagasítjuk. Alját villával sűrűn megszurkáljuk, és 10 percig sütjük, kissé hűlni hagyjuk (a sütőt melegen tartjuk).
3. A töltelékhez a málnát megtisztítjuk (nem mossuk meg!), 24-28 szemet félreteszünk a díszítéshez. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A vajat/margarint habosra keverjük 40 g porcukorral, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, apránként a darált diót, végül óvatosan a tojáshabot.
4. Megszórjuk a tésztalapot a zsemlemorzsával, beterítjük a málnával, meghintjük a vaníliás cukorral elkevert 80 g porcukorral, végül bevonjuk a diós masszával, és további 35-40 percig sütjük (tűpróba!).
5. A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd lehúzzuk róla a tortakarikát, és rácsra csúsztatva hagyjuk egészen kihűlni. Tálaláskor lapos tálra emeljük a tortát, tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral, és körbedíszítjük a félretett málnaszemekkel. Gyors, könnyű, kiadós - igazi friss, nyárias íz!
Italajánlat:
Kávé stb.