SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Mozzarellás
sült paprika
Hozzávalók 4 személyre:
- 1-1 nagy, sárga, zöld és piros húsú kaliforniai paprika
- 2 húsos zöldpaprika
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 ek. kapribogyó
- 100 g mozzarellagyöngy
- 2 szál friss kakukkfű
- néhány bóbita friss borsikafű/ bazsalikom
- 4 ek. fehér borecet
- 1/2 kk. porcukor
- só, őrölt fehér bors
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 1/2 paradicsom
1. Sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A paprikákat megmossuk, lecsepegtetjük, - és hogy kevesebbet kelljen mosogatni – alufóliával/sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. Középső bordamagasságon 15 percig sütjük, aztán megfordítjuk őket, és további 15-20 perc alatt barnára-foltosra sütjük.
2. Közben a fokhagymagerezdeket meghámozzuk. A kapribogyókat és a mozzarellagyöngyöket lecsepegtetjük, a nagyobbakat kettévágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, a kakukkfű levélkéit lecsipkedjük-lehúzzuk a szárakról.
3. Az öntethez olvadásig keverjük a borecetben a porcukrot és 1/4 kk. sót, ízlés szerint borsozzuk, apránként beledolgozzuk az olajat, végül az áttört fokhagymát.
4. Kivesszük a tepsit a sütőből, a paprikákat nagyobb, ép nejlontasakba zárjuk, 15-20 percig saját gőzükben pihentetjük-fonnyasztjuk. Ezután könnyűszerrel lehúzhatjuk a héjukat, félbe-negyedbe vágjuk, csumájukat és magjaikat eltávolítjuk. A sütés, hámozás és szeletelés közben keletkezett lét az öntethez keverjük.
5. A paprikaszeleteket változatosan tálra rendezzük, tetejükre szórjuk a kapribogyókat, a mozzarellagyöngyöket és a kakukkfűlevélkéket. Meglocsoljuk az öntettel, lefedjük, és 1 órán át szobahőmérsékleten érleljük. Tálalás előtt 1-2 paradicsomkarikával és borsikafűvel/bazsalikommal díszítjük. Sültekhez köretként-salátaként, amúgy önmagában, friss kenyérrel, aperitif mellé kínálhatjuk.
Tippek:
− Ha nagyobb mennyiséget készítünk, a sütőből kivett, forró paprikákat alufóliával gondosan letakarjuk vagy egy másik, ugyanakkora tepsit borítunk a tetejükre - az a lényeg, hogy a gőz ne szökhessen meg, mert akkor körülményesebb a paprikahéj eltávolítása.
− A nagyobb, vastag húsú paprikákat egészben, nyílt lángon vagy a láng fölé helyezett, felforrósított fémlapon is megsüthetjük, 5 percre alufóliába csomagoljuk őket, megtisztítjuk, vastagabb szeletekre bontjuk, a többi ugyanaz.
- Jól záródó dobozba zárva, hűtőszekrényben több napig eltartható, sőt egyre finomabb lesz, de fogyasztás előtt 1 órával tanácsos szobahőmérsékletre tenni, hogy az olaj felengedhessen.
− A sült paprika nagyon jól viseli a mélyhűtést, érdemes belőle eltenni. Felhasználás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, és frissen készítjük hozzá az öntetet.
Italajánlat:
Könnyű vörösbor
Elkészítési idő:
1 óra
+ 1 óra érlelési idő
Energiatartalom:
175 kcal/adag
Nehézségi fok: