DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes tésztadesszertek
A finom túrómasszából nemcsak gombócokat kerekíthetünk, de nagyobb galuskákat is szaggathatunk, amelyeket különféle gyümölcsmártásokkal – ezúttal sárgabarackkal – kínálhatunk. Tartalmas nyári levesek ideális kísérője.

Fotó: Hemző Károly
Túrógaluska
sárgabarackröszterrel
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g krémtehéntúró
- 2 ek. tejföl
- 1 tojás
- 1 ek. porcukor
- 1 csipet só
- 50 g rétesliszt (grízes)
- 100 g vaj/margarin
- 200 g zsemlemorzsa
- 40 g porcukor + a szóráshoz
- A röszterhez:
- 500 g érett sárgabarack
- 100 g kristálycukor
- 1 citrom leve
- 1/2 kk. őrölt fahéj
- 1 púpozott ek. étkezési keményítő
- 3-4 ek. sárgabarackpálinka
1. Összekeverjük a túrót, a tejfölt, a tojást, a porcukrot, a sót, valamint a lisztet, aztán lefedjük, és a hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük.
2. Közben elkészítjük a rösztert: a barackokat megmossuk, félbe-negyedbe vágjuk, kimagozzuk. 1 dl vizet felforralunk a kristálycukorral, a citromlével és a fahéjjal. Hozzáadjuk a barackot, mérsékelt tűzön, olykor megkeverve 5-8 percig főzzük. 1/2 dl hideg vízben eldolgozzuk az étkezési keményítőt, a barackhoz keverjük, éppen csak besűrítjük (1 perc), végül a pálinkával illatosítjuk, melegen tartjuk.
3. Nagyobb lábasban felteszünk forrni 4-5 liter vizet. Két öblösebb, vízbe mártogatott evőkanállal galuskákat formálunk a masszából, óvatosan a szelíd forrásban lévő vízbe merítjük, (kissé megduzzadnak!), és egyenletes, lassú forralással 10-12 percig főzzük. Tűpróbával ellenőrizzük, átfőtt-e a belsejük: ha a közepükbe szúrt és kihúzott hústű „tiszta”, biztosan megfőtt a galuska, ha ragacsos, további 3-4 percig még főnie kell.
4. Közben a vajat/margarint habosodásig hevítjük, beleszórjuk a zsemlemorzsát és a cukrot, folyamatosan keverve aranybarnára pirítjuk. Szűrőkanállal sorra kiemeljük a galuskákat a vízből, lecsepegtetjük, és a zsemlemorzsába forgatjuk. Csinos tálra rendezzük őket, megszórjuk porcukorral, és a forró barackmártás kíséretében mihamarabb tálaljuk. Bár melegíthető, frissen az igazi!
Tippek:
– Még finomabb és különlegesebb, ha a zsemlemorzsának egy részét (50 g) darált dióval vagy mandulával helyettesítjük.
– A nyers túrógaluskák jól tűrik a mélyhűtést: liszttel megszórt tálcára helyezzük őket, fedetlenül 1 órára betesszük a gyorsfagyasztó rekeszbe, majd nejlonzacskóba zárjuk. Fogyasztáskor felengedés nélkül merítjük a forrásban lévő vízbe, a többi ugyanaz.
Elkészítési idő:
30 perc
+ 1 óra pihentetési idő
Energiatartalom:
518 kcal/adag
Nehézségi fok: