
Fotó: Hemző Károly
Pirított csirkemáj cukkinis paradicsommártással
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g csirkemáj (szív nélkül)
- 500 g cukkini
- 500 g paradicsom
- 3-4 szál friss majoránna
- 2 nagy fej hagyma (300 g)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kk. csípős paprikakrém
- 5 ek. (classico) olívaolaj
- só, bors
- 2 ek. finomliszt
- 4 ek. balzsamecet
- 1 dl félszáraz fehérbor
- 2-3 szál petrezselyem
1. A májdarabokat leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, megszabadítjuk a hártyáktól-inaktól, és félbe-negyedbe vágjuk. A cukkinik két végét leválasztjuk, nem túl vékony karikákra szeljük. A paradicsomot meghámozzuk, felaprózzuk. A majoránnát leöblítjük, levélkéit finomra vágjuk. A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát vékonyan felkarikázzuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a hagymát, és mérsékelt tűzön üvegesre fonnyasztjuk. A felét (az olaj felével együtt) serpenyőbe szedjük, félretesszük. A maradékban átsütjük a cukkinit, hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikakrémet, ízlés szerint sót és borsot, félig lefedve 10 percig főzzük.
3. A májdarabokat lisztbe forgatjuk. A serpenyőben félretett hagymás olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a májat, meghintjük a majoránnával, és körbepirítjuk (3-4 perc). Meglocsoljuk a balzsamecettel, élénk tűzön elpárologtatjuk, hozzáöntjük a bort, megszórjuk frissen őrölt borssal, jól összeforraljuk, és csak a végén sózzuk.
4. A májat a mártással együtt nem túl mély tálra halmozzuk, megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. A cukkinis mártást külön tálban, forrón kínáljuk. Burgonyaköret, friss kenyér illik hozzá.
Tippek:
- Bár a csirkemáj hidegen is finom, azért mégiscsak frissen az igazi, ezért érdemes a sütést közvetlenül tálalás előttre időzíteni. A sütési időt tanácsos megtartani, mert a túlsült máj megkeményedik, és közel sem olyan ízletes, mint a rózsaszínűre sült.
- Ha tartalmasabbra szeretnénk, készíthetünk hozzá sós vízben főtt petrezselymes, vagy (előzőleg) héjában megfőzött, majd kevés olajban átsütött krumplit is.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor, könnyű vörösbor.