2020. augusztus 9.
Emőd napja van

A dió és a sárgabarack sütés közben szaftos töltelékké válik a túrótésztából hajtott puha táska belsejében. Érdemes eleve többet készíteni belőle, mert napokig frissen elálló sütemény, amelyen nem ront az „idő múlása”, de még a mélyhűtő sem! 


Fotó: Hemző Károly

Barackos-diós táska

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • A tésztához:
  • 125 g félzsíros túró
  • 3 ek. tej
  • 3 ek. olaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 80 g porcukor + a szóráshoz
  • 1 tasak (10g) bourbon vaníliás cukor
  • 200 g finomliszt
  • 1/2 tasak (6 g) sütőpor
  • Továbbá:
  • 8 nagyobb sárgabarack
  • 20 g dió
  • 1 tojás
  • 1 kk. tej
  • 1+1 ek. citromlé
  • 25 g porcukor

1. A tésztához a túrót áttörjük (vagy eleve krémes állagú túrót vásárolunk), hozzáadjuk a tejet, az olajat, a tojássárgáját, a sót, a porcukrot és a vaníliás cukrot, jól összekeverjük. A lisztet és a sütőport összevegyítjük, felét a túrómasszához szitáljuk, aztán hozzáadjuk a maradékot, és lisztezett munkalapon összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, 30 percre betesszük a hűtőbe.

2. A barackokat leforrázuk, meghámozzuk, kettévágjuk, kimagozzuk, megkenjük 1 ek. citromlével (hogy meg ne barnuljanak). A diót durvára aprítjuk. A tojást kettéválasztjuk, sárgáját elkeverjük 1 kk. tejjel. Kibélelünk sütőpapírral egy nagyobb tepsit/sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

3. Alig meglisztezett munkalapon kb. 5 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, és 10-12 cm-es korongokat szúrunk ki belőle (például nagyobb konzervdoboz peremével), a hulladékot összegyúrjuk, újraformázzuk (összesen 8-10 darab lesz belőle). Minden korongra 1 nagy csipet diót és 2 felezett barackot fektetünk, szegélyüket megkenjük tojásfehérjével, félbehajtjuk őket, a széleket jól összenyomkodjuk.

4. A táskákat a tepsire sorakoztatjuk, tetejüket megkenjük a tojássárgájával, villával több helyen megszurkáljuk, és aranysárgára sütjük (20-25 perc). Hagyjuk kihűlni, aztán szorosan egymás mellé, rácsra rakosgatjuk.

5. A díszítéshez 25 g porcukrot 1 ek. citromlével sűrű krémmé keverünk, aztán cikcakkvonalban vezetett kanálháttal vékony csíkokat csorgatunk a táskák tetejére . Hagyjuk egészen megszáradni, lapos tálra csinosítva kínáljuk.

Változatok:

- Készíthetjük jól lecsepegtetett sárgabarackbefőttből is.

- Egyéb, karakteres gyümölcsökkel (meggy, őszibarack, nektarin, szilva stb.) is finom; ha azonban a gyümölcs túlságosan érett vagy puha, előzőleg a tésztát tanácsos meghinteni egy kevés zsemlemorzsával vagy néhány csipet gabonapehellyel, hogy ne ázzon el.

- Citromos cukormáz helyett tortabevonó étcsokoládéval is díszíthetjük.

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

290 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek

Nem található recept.
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: