2020. augusztus 13.
Ipoly napja van


Fotó: Hemző Károly

Zöldségleves pulykahúsgaluskával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 100 g sárgarépa
  • 100 g petrezselyemgyökér
  • 50 g zellergumó
  • 2 kis fej hagyma
  • 1 ek. olaj
  • 250 g darált pulykamell
  • 2+1 gerezd fokhagyma
  • só, szemes bors
  • 2 zellerszár
  • 1 szál lestyán
  • 1 kis zöldpaprika
  • 1 kis paradicsom
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 tojás
  • 1-2 ek. citromlé

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellert nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük. A hagymákat apróra felkockázzuk, megfonnyasztjuk az olajban, felét a darált húshoz adjuk.

2. A reszelt zöldségeket a maradék hagymára dobjuk, élénk tűzön 3 percig pirítjuk, aztán felöntjük 1,5 liter hideg vízzel. 2 gerezd fokhagymát és 10-12 szem borsot teatojásba zárunk, majd a zellerszárakkal, a lestyánnal, valamint a zöldpaprikával és paradicsommal együtt a leveshez adjuk, kissé megsózzuk, felforraljuk.

3. Összedolgozzuk a darált húst a hozzáadott hagymával, 1 gerezd áttört fokhagymával, a finomra vágott petrezselyem felével és a tojással, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Két egymásba forgatott evőkanállal nagyobb galuskákat formálunk belőle, óvatosan a levesbe merítjük, és szelíd forralással, félrebillentett fedő alatt puhára főzzük (20 perc).

4. Kivesszük a levesből a teatojást, a zellerszárat, a lestyánt, a zöldpaprikát és a paradicsomot, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk, megszórjuk a maradék petrezselyemmel, és mihamarabb tálaljuk. Külön csészében tejfölt kínálhatunk hozzá.

Tippek:

Húsgaluska helyett a szokásos hozzávalókból, de fele búza-, fele kukoricalisztből sütött, ujjnyi vastagra vágott palacsintametélttel, -csigával vagy sós vízben külön kifőzőtt gyufatésztával is kínálhatjuk.

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

139 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek

Nem található recept.
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: