Francia rafinéria, eredeti neve „soufflé glacé”, azaz jeges felfújt, ugyanis felmagasított felfújtformában készül, csak nem a sütőben, hanem a mélyhűtőben.

Fotó: Hemző Károly
Joghurtos ribizliparfé
Hozzávalók 4 személyre:
- alufólia
- 4 db (kb. 1,5 dl-es) porcelán felfújtforma
- 300 g piros ribizli
- 50 g fekete ribizli
- 1 citrom leve
- 100 g porcukor
- 1 tasak vanillincukor (10 g)
- 2 tojásfehérje
- só
- 2 dl tejszín
- 400 g natúr joghurt
1. Alufóliából 4 db többször összehajtogatott, 10-12 cm széles, 35 cm hosszú csíkot vágunk, és szorosan a felfújtformák köré simítjuk úgy, hogy a formákat 2-3 cm áthajtással körülérjék.
2. Félreteszünk a díszítéshez 8 piros, valamint 4 fekete ribizlifürtöt, a többit megmossuk, alaposan lecsepegtetjük, (villával) leszemezzük. Turmixkehelybe szórjuk, néhány pörgetéssel finom péppé törjük, majd nem túl sűrű szövésű szitakanálban áttörjük. Hozzáadjuk a citrom átszűrt levét, a porcukrot és a vanillinukrot, 15 percig pihentetjük.
3. 1 csipet sóval kemény habá verjük a tojásfehérjéket. Egy másik tálban ugyancsak kemény habbá verjük a tejszínt. A joghurtot a ribizlipéphez adjuk, jól összekeverjük, majd több részletben óvatosan beleforgatjuk előbb a tojás-, aztán a tejszínhabot. Arányosan elosztva a felmagasított formákba simítjuk, és legalább 6 órára (még jobb, ha egy éjszakára) betesszük a mélyhűtőbe.
4. Tálalás előtt 15 perccel kivesszük a mélyhűtőből a formákat, lehántjuk róluk az alufóliát. Ha nagyon „gyűrött” az oldaluk, meleg vízbe mártott késsel elsimítjuk a felületüket. A félretett ribizlifürtöket leöblítjük, konyharuhával vagy papírkendővel felitatjuk róluk a nedveséget, és a parfé tetejére csinosítjuk. Külön tálkában/habszifonban tejszínhabot, édes ostyát, rolettit kínálhatunk hozzá.
Tippek:
- Készíthetjük egyéb, karakteres ízű gyümölcsből is (eper, meggy, málna, szeder, barackfélék, dinnye, ananász, banán stb.), a bogyós gyümölcsöket azonban tanácsos mindig áttörni, mert kemény, apró magjaik se nem jók, se nem szépek!
- Ha cukor helyett édesítőszerrel, vanillincukor helyett pedig 5-6 csepp vaníliaaromával készítjük, energiaértéke mindössze 249 kcal.
- Kétszeres mennyiségű hozzávalókból (folpackkal kibélelt) őzgerinc-/kisebb kuglófformában is megfagyaszthatjuk.
Kategóriák:
Elkészítési idő:
35 perc
+6 óra fagyasztási idő
Energiatartalom:
359 kcal/adag
Nehézségi fok: