2020. október 23.
Gyöngyi napja van


Fotó: Elendel

Kuszkuszsaláta a tenger gyümölcseivel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2+2+4 ek. (classico) olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 g mélyhűtött héjas garnélarák
  • 200 g mélyhűtött tenger gyümölcsei (frutti di mare)
  • 400 g mélyhűtött héjas feketekagyló
  • 1 chilipaprika
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 250 g közepes finomságú kuszkusz (előfőzött)
  • 1 citrom leve
  • só és rózsabors
  • 2-4 szál újhagyma
  • 10-12 mentalevél
  • 100 g kígyóuborka
  • 3-4 kemény paradicsom

1. Minden tengeri finomságot felengedés nélkül használunk. 2 ek. forró olajban sárgára sütjük a szétlapított fokhagymát, kidobjuk, majd 3-4 percig pirítjuk benne a garnélarákot, és tányérra emeljük. Az olajba dobjuk a tenger gyümölcseit, fedő alatt 4-5 percig pároljuk, szűrőlapáttal kiemeljük.

2. A serpenyőbe öntünk újabb 2 ek. olívaolajat, belecsúsztatjuk a kagylókat és a felaprózott chilipaprikát, alájuk öntjük a bort, és fedő alatt addig pároljuk, amíg a kagylóhéjak kinyílnak (3-4 perc). A zárva maradt kagylókat kidobjuk! Néhány formás pédányt félreteszünk a díszítéshez, a többiből kiemeljük a kagylóhúst.

3. A kagyló levét átszűrjük, kiegészítjük 3 dl-re, felforraljuk, a kuszkuszra locsoljuk, fedő alatt 10 percig puffasztjuk, majd villával átkeverjük, és hagyjuk kihűlni. 4 szép garnélarákot félreteszünk, a többit kibontjuk a páncéljából.

4. Eldolgozunk a citromlében 1/2 kk. sót, 10-12 szem durvára tört rózsaborsot, apránként 4 ek. olívaolajat, végül beleforgatjuk a felaprózott újhagymát és mentát. A tengeri finomságokkal együtt lazán a kuszkuszhoz keverjük, nem túl mély tálra halmozzuk. A tányér szegélyét a félretett héjas kagylókkal, felkarikázott uborkával és paradicsommal, a saláta tetejét pedig a félretett rákocskákkal díszítjük.

Különleges, elegáns!

Megjegyzések:

Az észak-afrikai eredetű kuszkusz, az arab konyhák jellegzetes alapanyaga, a durumbúza kisebb-nagyobb szemű törete (köles-küllemű, de semmi közük egymáshoz!), amely előfőzött állapotban nagyobb élelmiszeráruházakban kapható. Érdemes kipróbálni!

 

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor.

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

363 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek

Nem található recept.
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: