ELŐÉTELEK > Meleg előételek

Fotó: Hemző Károly
Illatos hússal
töltött cukkini
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 azonos, közepes méretű cukkini (kb. 1 kg)
- só, bors
- 300 g darált pulyka- vagy sertéscomb
- 1 kis csokor petrezselyem
- 2-2 szál borsikafű és bazsalikom
- 4-5 szál közepes zsályalevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 dl tejszín
- 50 g reszelt parmezán sajt
- 1 kk. vaj/margarin
- 2 ek. zsemlemorzsa
1. A cukkinikat megmossuk, két végüket levágjuk, hámozatlanul 4-5 cm-es darabokra szabdaljuk, és úgy, hogy a hengerek alja épségben maradjon, kivájjuk a belsejüket. 3 percre enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, onnan azonnal hideg vízbe emeljük, majd üregükkel lefelé konyharuhára borítjuk, és jól lecsepegtetjük.
2. A zöldfűszereket leöblítjük, leveleiket lecsipkedjük, a zsályával együtt finomra vágjuk, és a darált húshoz adjuk. Összedolgozzuk az áttört fokhagymával, a tojással, a tejszínnel, a sajt felével, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal.
3. Kikenünk vajjal/margarinnal egy kerek sütőedényt, behintjük zsemlemorzsával. Megtöltjük a cukkinitörzseket a húsmasszával, majd talpukra állítva a sütőedénybe rakosgatjuk őket. Tetejüket megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a tetejük, alufóliával letakarjuk, de mindenképpen át kell sülniük! Hidegen is élvezetes!
Tippek:
Friss zöldfűszerek helyett 1/2-1/2 kk. szárított változatukkal készíthetjük.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé