
Fotó: Hemző Károly
Rebarbarás-epres kocka
Hozzávalók 35 darabhoz:
- Az omlós tésztához:
- 400 g finomliszt
- 200 g fagyos vaj/margarin
- 100 g porcukor
- 1 kk. sütőpor
- 1 tojássárgája
- 2 ek. tejföl
- Továbbá:
- 1 kg rebarbara
- 250 g eper
- 50 g búzacsíra
- 50 g darált mogyoró
- 5 tojás
- só
- 140+100 g kristálycukor
- 60 g porcukor +a szóráshoz
- 2 tasak bourbon vaníliás cukor (20 g)
- 140 g finomliszt
1. Az omlóstésztához összedolgozzuk a felsorolt hozzávalókat, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 1/2 órát pihentetjük a hűtőben. A rebarbarát és az epret megmossuk, a rebarbarát 2 cm-es darabokra, az eperszemeket félbe-negyedbe vágjuk.
2. Liszezett munkalapon 30x40 cm-es lapra nyújtjuk a tésztát, sütőpapírral bélelt, magas peremű tepsibe terítjük, villával megszurkáljuk. Beszórjuk a búzacsírával összekevert mogyoróval, 180 °C-ra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük, kissé hűlni hagyjuk (a sütőt melegen tartjuk!).
3. A piskótarácshoz kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéket 1 csipet sóval, majd 140 g apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük. A tojássárgákat, a porcukrot és a vaníliás cukrot fehéredésig keverjük, beleforgatjuk a habot és a lisztet.
4. Megszórjuk a tésztát a rebarbarával, az eperrel és 100 g kristálycukorral. A piskótamasszát 10-12 mm átmérőjű, sima csőrős habzsákba szedjük, nem túl sűrűn berácsozzuk vele a gyümölcs tetejét, és 45-50 percig sütjük (tűpróba!). Hagyjuk teljesen kihűlni, végül kb. 6x6 cm-es kockákra vágva kínáljuk. Tetejét meghintjük vaníliás porcukorral.