
Fotó: Hemző Károly
Kapros cseresznye-egres leves
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g érett cseresznye
- 300 g nem túl érett egres
- 4-5 szál kapor
- 1/2 biocitrom
- 1 kisujjnyi fahéj
- 5-6 szegfűszeg
- 100 g kristálycukor
- 1 dl muskotályos fehérbor
- 1 ek. étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor
- 200 g tejföl
- 3 ek. cseresznyepálinka
1. A gyümölcsöket megmossuk, a cseresznyét kimagozzuk, az egres szárvégét és szakállkáját eltávolítjuk. A kaprot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, néhány szálat félreteszünk a díszítéshez, a többit a szárak kivételével finomra vágjuk. A citromot megmossuk, a felét felkarikázzuk. A fahéjat eltördeljük, és a szegfűszeggel együtt teatojásba zárjuk.
2. A gyümölcsöket kisebb fazékba tesszük, felöntjük 8 dl vízzel, felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot, 1 csipet sót, a kaprot, a citromkarikákat, a teatojást, és 5 percig főzzük, végül kiemelünk a levesből 4 evőkanálnyi gyümölcsöt a díszítéshez.
3. Elkeverjük a borban az étkezési keményítőt, majd a tejfölt. Eltávolítjuk a levesből a citromkarikákat és a teatojást, hozzáadjuk a tejfölös habarást, összeforraljuk. Botmixerrel az egészet simára turmixoljuk, ízlés szerint citromlével savanyítjuk, utánaédesítjük, végül visszatesszük bele a félretett darabos gyümölcsöt, és hagyjuk egészen kihűlni. Tálaláskor elkeverjük benne a cseresznyepálinkát, és a félretett kaporszálakkal díszítjük. Jól behűtve az igazi!
Kategóriák:
Elkészítési idő:
30 perc
3-4 óra hűlési idő
Energiatartalom:
325 kcal/adag
Nehézségi fok: