
Fotó: Hemző Károly
Vegyes nyári rakottas
Hozzávalók 4 személyre:
- 250-250 g padlizsán és zsenge cukkini
- só, bors
- 2 közepes fej hagyma
- 200 g zöldpaprika
- 300 g paradicsom
- 200 g lágy juhsajt
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 5-6 ek. (classico) olívaolaj
- 4 ek. zsemlemorzsa
- 10-12 bazsalikomlevél
1. A zöldségeket megmossuk. A padlizsán szárvégét levágjuk, héja vastagságától függően meghámozzuk vagy a cukkinihoz hasonlóan hámozatlanul, vékonyan felkarikázzuk, 1/2 órára mindkettőt kissé besózzuk.
2. A hagymát meghámozzuk, a paprikákat kicsumázzuk, magjaikat-ereiket eltávolítjuk, majd a paradicsommal együtt mindhármat karikákra vágjuk. A sajtot vékony lapokra, majd kisebb négyzetekre szeleteljük. A padlizsánt leöblítjük (esetleg kesernyés a leve!), és felitatjuk róla a nedvességet. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.
3. Kikenünk 1 ek. olívaolajjal egy csinos, közepes tűzálló tálat (ebben fogjuk tálalni). Változatos sorrendben, élükre állítva, kissé egymásnak támasztva - mintha nyársra fűznénk őket - lerakjuk benne az előkészített zöldségeket és a sajtot, meglocsoljuk a maradék olívaolajjal.
4. A petrezselyemleveleket finomra vágjuk, a fokhagymát áttörjük, összekeverjük a zsemlemorzsával, ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal, és megszórjuk vele a rakottas tetejét. 25-30 percig sütjük, majd nem túl forrón, bazsalikommal díszítve tálaljuk. Önmagában könnyű egytélétel, de grillezett, frissen sült húsok köreteként is pompás.