2020. augusztus 9.
Emőd napja van


Fotó: Hemző Károly

Habos-krémes fügevirágok

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1/2 vaníliarúd
  • 2,5 dl tej
  • 3 tojássárgája
  • 80 g kristálycukor
  • 4 ek. brandy vagy
  • 8 nagyobb, érett füge
  • 200 g vegyes bogyós gyümölcs (ribizli, málna, áfonya stb,)
  • 1 tasak vanillincukor (10 g)
  • 1 tasak habfixáló (10 g)
  • 1,5 dl tejszín
  • 4-8 citromfűbóbita

 

1. A krémhez a vaníliarudat felhasítjuk, majd a belsejéből kikapart péppel együtt a tejhez adjuk, felforraljuk, fedő alatt 10 percig pihentetjük. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a kristálycukorral, apránként hozzászűrjük a tejet, visszaöntjük a tejeslábasba, és mérsékelt tűzön (vagy gőz fölött), sűrűsödésig forrósítjuk. Hideg vízfürdőbe állítjuk, a brandyvel/rummal illatosítjuk, és gyakran megkeverve kihűtjük.

2. A fügéket puha kendővel megtörölgetjük. Hegyüket lecsípjük, majd hámozatlanul mindegyiket 4 gerezdre bemetsszük úgy, hogy az aljuk egyben maradjon. A bogyós gyümölcsöket (a málna kivételével) leöblítjük, felitatjuk róluk a vizet.

3. Tálalás előtt a vanillincukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a jól behűtött tejszínt, csillagcsőrös nyomózsákba szedjük. A krémet 1 nagyobb, nem túl mély tálba vagy 4 kistányérra simítjuk, és beleültetjük fügéket. Gerezdjeiket szelíden, sziromszerűen kissé kihajtjuk, belsejükbe dundi habrózsákat nyomunk. Tetejüket a bogyós gyümölcsökkel díszítjük (a maradékot a fügék közé szórjuk), és a citromfűbóbitákkal vidámítva kínáljuk. Egyszerű, mutatós, különleges!

 

 

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

281 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek

Nem található recept.
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: