A muffinsütés pompás foglalatosság. Ezek a sokoldalú kalácskák nemcsak édesen, de bármely tetszésünk szerinti és alkalomhoz illő ízesítéssel valódi finomfalatok! Érdemes kísérlezetni!

Fotó: Hemző Károly
Zöldborsós-sonkás muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 1 csokor újhagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 100 g főtt, füstölt sonka (egyben)
- 1 csokor petrezselyem + a díszítéshez
- 1 ek. olaj
- 250 g tisztított/mélyhűtött zöldborsó
- só, bors
- A tésztához:
- 80 g vaj/margarin
- 300 g finomliszt
- 1 tasak (12g) sütőpor
- só, őrölt fehér bors
- 3 tojás
- 2,5 dl tej
- 50 g reszelt trappista vagy edami sajt
1. A zöldségeket megtisztítjuk. Az újhagymát 8-10 cm zöldjével együtt felkarikázzuk, a sonkát apróra felkockázzuk. A petrezselymet leöblítjük, leveleit finomra vágjuk.
2. Megfonnyasztjuk a felforrósított olajban az újhagymát és az áttört fokhagymát, rádobjuk a zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt 8-10 percig pároljuk. Fedő nélkül elfőzzük a levét, belekeverjük a petrezselymet, és hagyjuk kihűlni.
3. A tésztához a vajat/margarint felolvasztjuk, kikenünk vele egy 12 csészés muffinformát. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, ízlés szerint sót és fehér borsot, hozzáadjuk a kissé felvert tojásokat, apránként a tejet, a maradék olvasztott vajat/margarint, a reszelt sajtot, végül a zöldséget.
4. Arányosan elosztva, a formába simítjuk a masszát úgy, hogy az legfeljebb a csészék pereméig érjen, és 40-45 percig sütjük (tűpróba!). 5 percig a formában pihentetjük, majd rácsra emeljük őket, és további 5 percig hűlni hagyjuk. Langymelegen, sültek és/vagy mártással készült húsok mellé köretként kínálhatjuk. Italkorcsolyaként is remek!