DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok

Fotó: Hemző Károly
Eper-ananász
saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g eper
- 1 kisebb biocitrom
- 2 ek. porcukor
- 1 dl édeskés desszertbor vagy tokaji aszú
- 1 kőzepes, érett ananász
- 1 dl citromlikőr (limoncello)
- 1/2 tasak habfixáló (5 g)
- 1 dl tejszín
- 8-12 mentalevél
1. Az epret hideg vízbe merítve-rázogatva megmossuk (nem áztatjuk hosszasan!), szűrőtálban lecsepegtetjük, majd konyharuhára terítve felitatjuk róla a nedvességet. 4 formás szemet félreteszünk a díszítéshez, a többi csészeleveleit-csumáját kicsavarjuk vagy ékelő mozdulattal kivágjuk, a nagyobb szemeket elnegyedeljük.
2. A citromot forró, folyó víz alatt megmossuk, szárazra töröljük, héját lereszeljük, levét kinyomjuk és a héjhoz szűrjük. Hozzákeverjük a porcukrot és a bort, majd lazán beleforgatjuk az epret, lefedjük és 2 órára hidegre tesszük.
3. Az ananászt megmossuk, szárcsonkját és bóbitáját leválasztjuk, talpára állítva vágódeszkára helyezzük. Kb. 1 cm vastagon körben levágjuk a héját (az esetleges „szemeket” késheggyel kiemeljük), majd elnegyedeljük, és kivágjuk középső, fás torzsáját. Felaprózzuk, tálba szórjuk, meglocsoljuk a likőrrel, lefedjük és behűtjük (azért nem egy tálban az eperrel, mert az megfogja, és oda a szépség!).
4. Tálaláskor levével együtt 4 kehelybe/tálkába szedjük előbb az epret, aztán az ananászt. A habfixálóval kemény habbá verjük a jól behűtött tejszínt, dundi rózsákat nyomunk belőle a gyümölcssaláta tetejére, végül mentalevelekkel és a félretett eperszemekkel díszítjük. Vaníliafagylalttal, rolettivel is gazdagíthatjuk.
Italajánlat:
Illatos likőr (pl. limoncello), édeskés pezsgő/desszertbor.
Elkészítési idő:
30 perc
+2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
298 kcal/adag
Nehézségi fok: