
Fotó: Hemző Károly
Spenótos galuska paradicsommártással
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g spenót
- 2 szál friss bazsalikom
- 1 közepes fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 3+2 ek. (classico) olívaolaj
- 2 doboz darabolt konzervparadicsom (400 g/doboz)
- 1 babérlevél
- 1/2 kk. kristálycukor
- 1 kk. csípős paprikakrém
- 2-2,5 dl tej
- 2 tojás
- só, bors
- 400 g finomliszt
1. A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, és csak annyi vízzel amennyi a leveleken marad, nagyobb edényben, fedő alatt megfonnyasztjuk. Leszűrjük, alaposan kinyomkodjuk és finomra vágjuk.
2. A mártáshoz a bazsalikomot leöblítjük, lerázzuk róla vizet, levélkéit lecsipkedjük, 4 bóbitát félreteszünk a díszítéshez, a többit finomra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, megmossuk, a hagymát finomra aprítjuk, és megfonnyasztjuk 3 ek. olajban. Hozzáadjuk a paradicsomot levével együtt, a babérlevelet, a cukrot, a paprikakrémet és az áttört fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd félig lefedve, mérsékelt tűzön sűrűre főzzük, végül beleforgatjuk a bazsalikomot.
3. A galuskához 2 dl tejben eldolgozzuk a tojásokat, ízlés szerint sót, néhány tekerésnyi borsot, és a spenóttal együtt a liszthez keverjük (ha túl sűrű-kemény volna, még egy kevés tejjel vagy vízzel lazítjuk). Forrásban lévő, enyhén sós, bő vízbe szaggatjuk a masszát, azután leszűrjük, mély tálba csúsztatjuk, és lazán összekeverjük a maradék 2 ek. olajjal.
4. A galuskát mélytányérokba szedjük, tetejére halmozzuk az arányosan elosztott paradicsommártást, és a bazsalikombóbitákkal díszítve tálaljuk. Reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot kínálhatunk hozzá, de anélkül is finom!
Tippek:
Gyorsabb, ha 400 g mélyhűtött spenótpüréből készítjük: előzőleg szobahőmérsékleten (vagy mikróban) hagyjuk felengedni, leöntjük alóla a lét, majd szitakanálban alaposan kinyomkodjuk, a többi ugyanaz.