2021. augusztus 1.
Boglárka napja van


Fotó: Hemző Károly

Meggyes fészek

Hozzávalók 9 fészekhez:

  • 500 g leveles tészta (mélyhűtött)
  • 1 tojás
  • 2 ek. finomított kristálycukor
  • néhány citromfűlevélke
  • A töltelékhez:
  • 1 üveg meggybefőtt (680-700 g)
  • 80 g kristálycukor
  • 1/2 dl vörösbor
  • 1/2 rúd fahéj
  • 2-2 ujjnyi biocitrom- és narancshéj
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 4 ek. cseresznyepálinka
A
B
C
D
E
F
G

1. Ha mélyhűtött tészából készítjük, szobahőmérsékleten éppen csak annyira hagyjuk felengedni, hogy nyújtható legyen (kb. 1 óra) ugyanis a túlságosan lágy tésztát nem lehet szabályosan-pontosan formázni! A friss tésztát 10 perccel nyújtás előtt kivesszük a hűtőszekrényből. Fehér kartonból/papírból kivágunk egy 10x10 cm-es és egy 8,5x8,5 cm-es négyzetet. 2 sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

2. A munkalapot és a tésztát meghintjük fátyolnyi liszttel (A). A tésztát kb. 31x31 cm-es négyzetre nyújtjuk, és 1-1 cm szélességben szabályosan körbevágjuk (B) - legegyszerűbb, ha kizárólag konyhai célokra rendszeresített, könnyen tisztán tartható-elmosható műanyag vonalzót használunk.

3. A nagyobbik kartonnégyzet és a vonalzó segítségével a tésztalapot 3 hosszanti, majd 3 függőleges csíkra, azaz 9 db 10x10 cm-es négyzetre vágjuk (C), és a sütőlapra rakosgatjuk őket.

4. A négyzetek oldalvonalától egyenlő távolságot tartva a közepükre fektetjük a kisebbik kartonnégyzetet, és körbevágjuk (D). A belső, kisebbeket megkenjük tojásfehérjével, a „tésztakereteket” pedig átlósan áthajtjuk a szemben lévő oldalakra, és kissé lenyomkodjuk (E-F). Tetejüket megkenjük a maradék tojásfehérjével elkevert tojássárgájával, meghintjük a cukorral (G), és a forró sütőben, középső bordamagasságon 20-25 percig, aranyssárgára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

5. A töltelékhez a meggyet leszűrjük, lecsepegtetjük, levét megtartjuk. A cukrot aranybarnára pirítjuk, felöntjük 1 dl befőttlével és a borral, hozzáadjuk a fahéjat, a citrom- és narancshéjat, majd élénk tűzön 5 percig forraljuk. Beletesszük a meggyet, hozzáadjuk a 4 ek. befőttlében elkevert étkezési keményítőt, és éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc). Meghintjük a pálinkával, hagyjuk kihűlni, végül kidobjuk belőle a fahéjat és a citrushéjakat.

6. Tálaláskor a „fészkekbe” púpozzuk a krém sűrűjét-darabosát, lapos tálra tesszük őket, és citromfűlevélkékkel díszítjük. Tetejüket megszórhatjuk vaníliás vagy fahéjas porcukorral. A maradék krémet csinos tálkában kínáljuk. Evőeszközként desszertvillát és kiskanalat adunk hozzá.

 

Fontos:

Néhány órán belül tanácsos elfogyasztani, mert a tölteléktől megereszkedhet a tészta.

 

 

Tippek:

– A kész megykrémet 4 ek. cseresznyepálinkával illatosíthatjuk; vörösbor helyett készíthetjük befőttlével.

– Készíthetjük 250 g kimagozott, friss meggyből is, ez esetben a besűrített töltelékbe még melegen beleforgatunk 2 ek. zsemlemorzsát.

– Bármely más savanykás gyümölcsből finom!

 

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+a tészta felengedési ideje

Energiatartalom:

311 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek

Nem található recept.
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: