
Fotó: Elendel
Kapros-besameles újkrumpli
Hozzávalók 4 személyre:
- 1,2 kg apró szemű újkrumpli
- só, őrölt fehér bors
- 1 csokor kapor
- 40 g vaj/margarin
- 40 g finomliszt
- 3 dl tejszín
- 1 ek zöldséges ételízesítő
- 1-2 kk. citromlé
- 1 paradicsom
1. A krumplit megmossuk, enyhén sós vízben, héjában (ügyelve arra, hogy ne főjön szét!) megfőzzük (15 perc), majd leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk és meghámozzuk. A kaprot leöblítjük, lerázzuk róla vizet, néhány bóbitát félreteszünk a díszítéshez, szakállkáit lecsipkedjük a szárakról és finomra vágjuk.
2. Miközben a krumpli fő, a besamelhez felforrósítjuk a vajat/margarint, sárgára pirítjuk benne a lisztet, aztán beleszórjuk a kaprot, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve 1 percig pirítjuk (így érvényesül igazán az aromája). Lehúzzuk a tűzről egyszerre hozzáöntünk 3 dl vizet, csomómentesre keverjük, aztán hozzáadjuk a tejszínt, valamint az ételízesítőt, és szelíd tűzön 2-3 percig főzzük. Utánasózzuk, őrölt fehér borssal és citromlével ízesítjük (ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés tejjel vagy vízzel hígítjuk-vékonyítjuk).
3. Beleforgatjuk a mártásba a krumplit, mérsékelt tűzön, szelíd rázogatással összeforraljuk (2 perc), fedő alatt 5 percig pihentetjük. Előmelegített, mélyebb tálba szedjük, és paradicsomgerezdekkel, valamint a félretett kaporral vidámítva hústalan egytálételként kínáljuk. Nagy tál friss vegyes saláta illik hozzá.
Tippek:
Ha egy kicsivel több időnk van, a krumplit tűzálló tálban forgatjuk össze a besamellel, tetejét gazdagon megszórjuk (edami, gouda, trappista) reszelt sajttal, és forró sütőben pirulásig sütjük (20-25 perc).