
Fotó: Hemző Károly
Tárkonyos spárgás zöldségleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 240 g zöldspárga
- 1 közepes, zsenge karalábé
- 200 g burgonya
- 4-5 zsenge sárgarépa
- 1 csokor újhagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
- 10-12 friss vagy 1/4 kk. őrölt tárkonylevél
- 2 ek. olaj
- 2 zöldségleveskocka
- 150 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
- 2 csapott ek. rétes- vagy rizsliszt
- 2 dl főzőtejszín
- 1-2 ek. tárkonyecet
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A spárgasípok fás végét eltávolítjuk (a zöldspárgát nem kell meghámozni!), a fejeket félretesszük, a spárgaszálakat 3-4 cm-es darabokra aprítjuk.
2. A karalábét és a burgonyát apró kockákra, a sárgarépákat és az újhagymaszálakat (8-10 cm-es zöldjükkel együtt) karikákra vágjuk. A petrezselymet és a tárkonyt leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, finomra aprítjuk.
3. Megfonnyasztjuk az olajban az újhagymát, rádobjuk a zöldségeket, 2 percig élénk tűzön pirítjuk, aztán hozzáadjuk az elmorzsolt leveskockákat, felöntjük 1,2 liter vízzel, és felforraljuk. Beletesszük (ha mélyhűtött, fagyos állapotban) a zöldborsót, 1 kk. kivételével a zöldfűszereket, majd mérsékelt tűzön, fedő alatt az egészet puhára főzzük (20-25 perc). A spárgafejeket csak a főzés utolsó 8 percében adjuk a leveshez, hogy épségben maradjanak.
4. A rétes-/rizslisztet elkeverjük a tejszínnel és 2 merőkanál főzőlével, a leveshez öntjük, és mindössze 2-3 percig forraljuk. Tárkonyecettel savanyítjuk, ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt borssal és a félretett zöldfűszerekkel illatosítjuk.
Tippek:
Ha konzervet használunk, a leszűrt és felaprózott spárgát csak a főzés végén, a mélyhűtöttet a többi zöldséggel egyidejűleg adjuk a leveshez.