
Fotó: Elendel
Epres-kivis citromkrémszelet
Hozzávalók 12 szelethez:
- 1 készen vásárolt kisebb piskótatekercs
- A krémhez és a díszítéshez:
- 12 zselatinlap (20 g)
- 1 nagy biocitrom
- 6 pohár natúr krémjoghurt (125 g/doboz)
- 500 g ricotta vagy sovány krémtehéntúró
- 4 ek. méz
- 4 dl tejszín
- 600 g eper
- 1 tasak piros tortazselépor (12 g)
- 6-8 kivi
- 1 zöldcitrom (lime) héja
- néhány citromfűbóbita
1. A krémhez beáztatjuk 1,5 liter hideg vízbe a zselatinlapokat. A megmosott citrom héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A joghurtot és a ricottát/krémtehéntúrót elkeverjük a mézzel, a citrom héjával és levével. A zselatint kinyomkodjuk, 4 ek. joghurtkrémmel oldódásig melegítjük, majd több részletben, erőteljes keveréssel a krém egészéhez adjuk.
2. A piskótatekercset kihajtjuk, kb. 20x30 cm-es lapot szabunk belőle, és méretével azonos, 6-7 cm mély tálba fektetjük. A tejszínt kemény habbá verjük, beleforgatjuk a krémbe, és a piskótalapra simítjuk. Letakarjuk, 8 órára behűtjük.
3. Az epret megtisztítjuk, karcsú gerezdekre-darabokra vágjuk, 200 g-ot félreteszünk, a többivel kirakjuk a krém tetejét, és bevonjuk a felhasználási javaslat szerint elkészített tortazselével. 1 órára a hűtőbe tesszük.
4. Tálaláskor a kiviket meghámozzuk, felaprózzuk. A megmosott lime héját gyufaszálnyi csíkokra szeljük, megdíszítjük vele a süteményt, amelyet csak az asztalnál, a tálban vágunk kisebb kockákra-szeletekre, végül citromfűvel díszítjük. A félretett epret és a kivit külön kínáljuk hozzá. Tejszínhabbal is gazdagíthatjuk.
Kategóriák:
Elkészítési idő:
45 perc
+8+1 óra dermedési idő
Energiatartalom:
388 kcal/adag
Nehézségi fok: