2020. október 23.
Gyöngyi napja van


Fotó: Hemző Károly

Gyümölcsös tiramisútorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 250 g eper
  • 1 nagy doboz őszibarackbefőtt (kb. 850 g)
  • 6 zselatinlap (10 g)
  • 4 tojássárgája
  • 200 g porcukor
  • 500 g mascarpone
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 3 dl tejszín
  • 300 g babapiskóta (kb.36 db)
  • 2 ek. instant kávégranulátum
  • 1/2 dl rum
  • 2 ek. kakaópor
A
B
C
D
E
F

1. Az eperszemeket megmossuk, felitatjuk róluk a nedvességet, csumájukat kitörjük, majd nagyságuktól függően félbe-negyedbe vágjuk. Az őszibarackbefőttet leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, 1 dl befőttlét félreteszünk. 6-8 dl hideg vízben felpuhítjuk a zselatinlapokat.

2. A tojássárgákat és a porcukrot meleg vízfürdőben csak addig keverjük-habosítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad, aztán jéghideg vízbe állítva kihűtjük. A mascarponét habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a tojáskrémet és a fahéjat.

3. A jól kinyomkodott zselatint a félretett befőttléhez adjuk, mérsékelt tűzön éppen csak felolvasztjuk. Belekeverünk 1 és még 1 kis merőkanál krémet (A), majd gyors mozdulatokkal a krém egészéhez adjuk, végül lazán-óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt (B).

4. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral. 1 dl hideg vízben feloldjuk a kávégranulátumot és hozzáadjuk a rumot. Egyenként megmártjuk benne a babapiskóták felét, és kibéleljük velük a tortafoma alját (C). Tetejükre simítjuk a krém 1/3-át, majd magházukkal lefelé belenyomkodjuk a felezett őszibarackokat, a forma oldalára pedig, vágott felükkel kifelé, „rátapasztjuk” az eperszemeket (a maradékot a barackok közé szórjuk) (D).

5. A gyümölcs tetejére simítjuk a maradék krém felét, majd az előző sorra merőlegesen még egy sor rumos kávéba mártogatott babapiskóta következik, végül a maradék krém (E), amelyet kissé „kócosra” igazítunk, mert a szabálytalan felületen jobban mutat majd a kakaó. 12 órára behűtjük (legjobb, ha előző nap készítjük el).

6. Tálaláskor lehúzzuk a tortáról a karikát és a sütőpapírt, majd 2 tortalapáttal alányúlva óvatosan lapos tálra emeljük-csúsztatjuk. Vastagon megszórjuk kakaóval (F), tetejét néhány szem eperrel és eper- vagy citromfű-/mentalevélkével díszíthetjük.

 

 

Italajánlat:

Édeskés itókák, pezsgő, likőrfélék, desszertbor.

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+12 óra hűlési idő

Energiatartalom:

363 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek

Nem található recept.
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: