TORTÁK > Ünnepi torták
A nyári kánikulában könnyű, üdítő, viszonylag kalóriatakarékos, főleg gyümölcsös édességekre vágyunk. Ha kész piskótalapokból dolgozunk, szinte percek alatt elkészül ez a bomba-torta. Ribizlivel, meggyel, eperrel, szederrel is finom!

Fotó: Hemző Károly
Joghurtos málnabomba
Hozzávalók 12 szelethez:
- A tésztához:
- 3 nagy tojás
- 120 g finomított kristálycukor
- 120 g finomliszt
- 1 ek. porcukor
- A töltelékhez:
- 1/2 dl triple sec likőr
- 350 g málna
- 6 zselatinlap (10 g)
- 2 dl natúr krémjoghurt
- 100 g porcukor
- 2 tasak (20 g) vanillincukor
- 1 biocitrom
- 3 dl tejszín
- néhány kisebb citromfűlevél








1. A tésztához sütőpapírral kibéleljük egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját. A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A tojásokat 3 ek. forró vízzel, magas fordulatszámon 1 percig keverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, és habosra-fehérre keverjük. Beleszitáljuk a lisztet, óvatosan összekeverjük, a formába simítjuk, és 25-30 percig sütjük. 20-25 percig a formában hagyjuk, aztán meghintjük a porcukorral, sütőpapírral fedett rácsra borítjuk, lehántjuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk egészen kihűlni.
2. Egy 20 cm átmérőjű, kb. 2,5 liter űrtartalmú habüstöt vagy gömbölyded tálat kibélelünk folpackkal úgy, hogy a végeik jócskán túllógjanak a tál peremén.
3. A tésztát két azonos vastagságú lapra vágjuk, megkenjük a likőrrel. A torta alsó lapját, elnegyedeljük, majd 12 gerezdre vágjuk (A), és hegyükkel középre tartva a tálba fektetjük (B). A másik tortalapra egy 20 cm átmérőjű tányért fektetünk, és körbevágjuk (C), hogy pontosan fedje majd a krémet (ez lesz a torta alapja).
4. A málnát megtisztítjuk (lehetőség szerint ne mossuk meg, mert elázik!), 10-12 szemet félreteszünk a díszítéshez. A krémhez a zselatint beáztatjuk bő hideg vízbe. vízzel. Eldolgozzuk a joghurtban a porcukrot, a vaníliás cukrot, a gondosan megmosott citrom reszelt héját (D) és fél citrom átszűrt levét. A zselatint kinyomkodjuk, szelíd tűzön éppen csak felolvasztjuk, hozzákeverünk 1 kis merőkanál krémet, majd még egyet, és a pép egészéhez adjuk. Hideg vízfürdőbe állítva addig hűtjük-keverjük, amíg kissé sűrűsödni kezd.
5. A tejszínt kemény habbá verjük, és lazán-apránként beleforgatjuk a krémbe. Egyharmadát a piskótabélésbe simítjuk, üregükkel fölfelé sűrűn-szabályosan belenyomkodjuk a málna egyharmadát (E), majd ismét krém, málna és a maradék krém következik. Tetejére illesztjük, kissé rá is nyomkodjuk a körbevágott tésztalapot (F), felhajtjuk a folpack-széleket, és 12 órára hidegre tesszük.
6. Tálalás előtt kihajtjuk a folpack-széleket, és határozott mozdulattal lapos tálra fordítjuk a formából a bombát. Lehántjuk róla a folpackot (G), végül a félretett málnaszemekkel, valamint a citromfűlevélkékkel díszítve tálaljuk.
Tippek:
Joghurt helyett készíthetjük 20%-os tejföllel is.
Italajánlat:
Desszetbor vagy édeskés pezsgő
Elkészítési idő:
1 óra 30 perc
+12 óra hűlési idő
Energiatartalom:
245 kcal/szelet
Nehézségi fok: