
Fotó: Hemző Károly
Fokhagymás-csípős metélt garnélával
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g tisztított garnélarák (mélyhűtött)
- 1 ek. citromlé
- só, bors
- 4-6 dundi gerezd fokhagyma
- 1/2 csöves-csípős paprika
- 4 ek. (classico) olívaolaj
- 400 g hosszúmetélt
- 8-10 bazsalikomlevél
1. A citromlével és 1 kk. sóval felforralunk 2 liter vizet, beledobjuk a rákocskákat (mélyhűtött állapotban). Amint feljönnek a víz színére, szűrőkanállal hideg vízbe szedjük, majd leszűrjük és papírkendőre terítve felitatjuk róluk a nedvességet.
2. A fokhagymát meghámozzuk és vékony szeletekre gyaluljuk, a csípős paprikát ollóval felkarikázzuk (az étel alapíze meglehetősen csípős). Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a fokhagymát, de csak addig sütjük, amíg egy kis színt kap, szűrőkanállal azonnal kiemeljük (ha megég, keserű lesz!). Az olajba forgatjuk a paprikát és a rákot, folyamatosan kevergetve-rázogatva mindössze 3 percig sütjük, végül visszatesszük bele a fokhagymát, és fedő alatt melegen tartjuk.
3. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, azonnal a rákhoz adjuk, lazán, de alaposan összekeverjük. Meghintjük a finomra aprított bazsalikommal, ízlés szerint frissen őrölt borssal, és azonnal tálaljuk. Voltaképpen (a halas tésztákhoz hasonlóan) nem illik hozzá sajt, de ha mégis adunk hozzá, az lehetőleg reszelt parmezán vagy érlelt juhsajt legyen.
Megjegyzések:
Ez a tésztaétel a klasszikus olasz „aglio-olio-peperoncino” gazdagabb változata.
Italajánlat:
Száraz fehérbor.