
Fotó: Elendel
Epres-kakaós piskótatekercs
Hozzávalók 10 szelethez:
- A piskótalaphoz:
- 50 g finomliszt
- 25 g étkezési keményítő
- 15 g kakaópor (cukrozatlan)
- 1 kk. sütőpor
- 3 tojás
- 1 csipet só
- 1 tasak bourbon vaníliás cukor (10 g)
- 80+20 finomított kristálycukor
- A töltelékhez:
- 300 g eper + a díszítéshez
- 30 g porcukor + a szóráshoz
- 2 ek. citromlé
- 4 zselatinlap
- 1 tasak bourbon vaníliás cukor (10 g)
- 1,5 dl tejszín
- 4 ek eperlekvár
- néhány menta- vagy citromfűlevélke
1. Kibéleljük sütőpapírral a sütőtepsit (30x40 cm). A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
2. A piskótalaphoz összeszitáljuk a lisztet, az étkezési keményítőt, a kakaót és a sütőport. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval és 2 ek. hideg vízzel kemény, majd a vaníliás cukorral és 80 g kristálycukorral fényes habbá verjük. Több részletben beleforgatjuk a tojássárgákat, végül a kakaós lisztet.
2. A masszát a tepsibe simítjuk, és 12 percig sütjük. 20 g kristálycukorral meghintett nagyobb konyharuhára borítjuk, lehántjuk róla a sütőpapírt, visszahajtjuk rá a konyharuha széleit, és hagyjuk kihűlni.
3. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, 200 g-ot felaprózunk, a többit a citromlével és 30 g porcukorral péppé turmixoljuk. Beáztatjuk a zselatinlapokat 5 dl hideg vízbe. A vaníliás cukorral kemény habbá verjük a tejszínt. A zselatint kinyomkodjuk, 1 ek. eperrel, szelíd tűzön felovasztjuk, majd az eperpép egészéhez adjuk. Amikor kissé kötni kezd, beleforgatjuk a tejszínhabot.
4. Megkenjük a piskótalapot a lekvárral, majd a hosszanti széleken 4-5 cm-t szabadon hagyva, elsimítjuk rajta az eperhabot, megszórjuk a felaprózott eperrel, és a konyharuha segítségével feltekerjük. 2 órára betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt megszórjuk fátyolnyi porcukorral, majd átlós/cikcakkvonalban haladva tortaszelethez hasonló háromszögekre vágjuk. Tálra rendezzük, elfelezett-elnegyedelt eperszemekkel és menta-/citromfűlevélkékkel díszítve kínáljuk.