
Fotó: Elendel
Spenótos-tojásos rétes
Hozzávalók 8 szelethez/2 rúdhoz:
- 1 kg spenót
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. (classico) olívaolaj
- 80 g reszelt edami sajt
- 3 ek, pirított fenyőmag vagy mandulapálcika
- só, bors
- őrölt szerecsendió
- 8 kemény tojás
- 1 csomag (2X4-6db) réteslap
- 100 g olvasztott vaj/margarin
- 4-5 ek. zsemlemorzsa
- néhány koktélparadicsom
- néhány friss oregánó- vagy bazsalikombóbita
1. A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, és csak annyi vízzel, amennyi a leveleken marad, fedő alatt addig pároljuk, amíg a levelek összeesnek, majd lecsepegtetjük és alaposan kinyomkodjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk, a hagyma felét és a fokhagymát megfonnyasztjuk a felforrósított olajban, majd beleforgatjuk a spenótot, és hagyjuk langyosra hűlni. Hozzáadjuk a sajtot és a fenyőmagot/mandulát, ízlés szerint sót, borsot, 1 nagy csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót.
2. A tojásokat meghámozzuk. 4-6 réteslapot konyharuhára fektetünk, óvatosan szétválasztva egyenként megpöttyözzük a vaj/margarin felével. A felső lap felénk eső hosszanti oldalát 10 cm-es szélességben megszórjuk zsemlemorzsa felével.
3. A tésztalap két végén 5-5 cm-t szabadon hagyunk, a morzsa tetejére terítjük a spenót 1/4-ét, belenyomkodunk 4 tojást, betakarjuk 1/4 rész spenóttal. Felhajtjuk a tészta két oldalsó szélét a töltelékre, majd a konyharuha segítségével feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tetejét megkenjük olvasztott vajjal/margarinnal.
4. A maradék hozzávalókból a fenti módon még egy rudat tekerünk, és 200 (légkeveréssel 170) °C-os sütőben 30 percig sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd tenyérnyi széles darabokra vágjuk, paradicsommal és friss zöldfűszerrel díszítve tálaljuk. Majonézmártást, csípős ketchupot kínálhatunk hozzá.
Italajánlat:
Száraz fehérbor.