2021. június 23.
Zoltán napja van

TORTÁK > Házias torták

Egyszerű, olcsó és mutatós – ráadásul több lépcsőben készíthető.
Bármely családi vagy ünnepi alkalomra megállja a helyét, csak az a baj,
hogy pillanatok alatt „elpárolog”.


Fotó: Hemző Károly

Pudingos epertorta

Hozzávalók 12 szelethez:

  • Az omlós tésztához:
  • 240 g finomliszt
  • 160 g fagyos vaj/margarin + a formához
  • 80 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 kk. sütőpor
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 1 kk. tejföl
  • 1 tojássárgája
  • A töltelékhez:
  • 50 g hámozott mandula vagy mogyoró
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 80 g porcukor
  • 1/2 liter tej
  • 500 g eper
  • 1 tasak színtelen tortazselépor (12 g)
  • 2 tasak bourbon vaníliás cukor (20 g)
  • 3 dl szűrt alma- vagy szőlőlé
  • citromfű- vagy mentalevélkék

1. Az omlós tésztához a lisztet összedolgozzuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a sütőport, a citromhéjat, a tejföllel elkevert tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (aprítógépben néhány pörgetés az egész). Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

2. Egy 26-28 cm átmérőjű gyümölcstortaformát kikenünk vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 180 (légkeveréssel 150) °C-ra. A tésztát lisztezett munkalapon 32-34 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, majd a formába terítjük. A peremén átgurított nyújtófával leválasztjuk a tésztahulladékot, alját és oldalát villával megszurkáljuk.

3. A vaksütéshez lazán a tészta tetejére fektetünk egy kb. 40x40 cm-es sütőpapírlapot, beleszórunk 350-400 g sárgaborsót vagy egyéb hüvelyest (súlyuk megakadályozza, hogy a tészta sülés közben felpúposodjon), és középső bordamagasságon 20-25 percig, világossárgára sütjük. Papírostul kiemeljük a „nehezéket” a tésztaágyból, 10-12 percre visszatesszük a sütőbe, majd a formában hagyjuk kihűlni (előző nap is megsüthetjük).

4. A töltelékhez a mandulát/mogyorót darabosra vágjuk, serpenyőben, zsiradék nélkül világosdrappra pirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen. A pudingporból, a cukorból és a tejből elkészítjük a pudingot, többször megkeverve 3-4 percig hűlni hagyjuk. A tésztát lapos tálra csúsztatjuk, alját beszórjuk a mandulával/mogyoróval, végül belesimítjuk a krémet.

5. Az eperszemeket megmossuk, megtisztítjuk, félbevágjuk, és kívülről befelé haladva, kissé egymásnak döntve, hegyükkel fölfelé három sorban-gyűrűben kirakjuk velük a krém tetejét és közepét. Hagyjuk teljesen kihűlni.

6. A tortazseléporból, a vaníliás cukorból és az alma-/szőlőléből a felhasználási javaslat szerint elkészítjük a zselét. Középről kifelé haladva óvatosan, vékonyan bevonjuk vele a torta tetejét, és 1/2 órára, illetve fogyasztásig hidegre tesszük. Tálaláskor citromfű-/mentalevélkékkel vidámítjuk. Narancs- vagy mandulalikőrrel bolondított tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Tippek:

– Bármely más mutatós, karakteres ízű gyümölccsel vagy jól lecsepegtetett befőttváltozatával is készíthetjük.
– Még finomabb, ha puding helyett valódi vaníliakrémmel töltjük: 2-3 kisujjnyi biocitromhéjjal és 1/2 vaníliarúdból kikapart péppel felforralunk 1/2 liter tejet, fedő alatt 10 percig pihentetjük. 5 tojássárgáját habosra keverünk 100 g cukorral, beleszitálunk 2 ek. finomlisztet, apránként hozzászűrjük a tejet, és mérsékelt tűzön/gőz fölött besűrítjük, a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Desszertbor vagy édes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+1 hűlési idő

Energiatartalom:

318 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos
palacsintatorta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Spenótos
omlett-tekercs

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Sajtkrémes-olívás
paprikacsónakok

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel

Krémsajtos-
olívás papucs

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Zöldséges rétes

Túrós zöldségtorta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Zöldbabcsokor
paprikával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: