HÚSÉTELEK > Csirkehússal

Fotó: Elendel
Cukkinis csirkefasírt
zöldségkörettel
Hozzávalók 4 személyre:
- 200+200 g cukkini
- 1 édesköménygumó
- 3 közepes sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 3-4 szál kakukkfű
- 3 ágacska rozmaring (10-15 cm-esek)
- 600 g darált csirkemellfilé
- 1 tojás
- 1 ek. szardellapaszta
- 1/2 kk. pirospaprika
- 1 ek. zsemlemorzsa
- 1 ek. reszelt parmezán sajt
- só, bors
- 3-4 ek. finomliszt
- 20 g vaj/margarin
- 3+2 ek. (classico) olívaolaj
- 50 g aszalt paradicsom olajban
- 1 dl száraz fehérbor
1. A zöldségeket megtisztítjuk, 200 g hámozatlan cukkinit egészen apró, a maradék 200 g-ot nagyobb kockákra vágjuk. A köményt karcsú gerezdekre, a sárgarépát karikákra szeljük. A zöldfűszerek leveleit lecsipkedjük.
2. A darált húshoz adjuk az apró cukkinikockákat, a tojást, a szardellapasztát, a pirospaprikát, a zsemlemorzsát, a sajtot, a kakukkfüvet, ízlés szerint sót és borsot, összedolgozzuk. Nagyobb evőkanálnyi adagokban hosszúkás fasírtokat formálunk belőle, majd lisztbe forgatjuk.
3. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a vajat/margarint és 3 ek. olajat, körbepirítjuk benne a fasírtokat (5-6 perc), melléjük dobjuk a lapokra gyalult fokhagymát, a felaprózott aszalt paradicsomot és a rozmaringot, felöntjük a borral, és fedő alatt további 6-8 percig pároljuk. Tálra csinosítjuk, bevonjuk a mártással, rozmaringgal díszítjük.
4. A körethez a maradék 2 ek. olajban 2-3 percig pirítjuk a köményt, a sárgarépát és a maradék cukkinit, kissé megsózzuk, fedő alatt puhára-ropogósra pároljuk, és külön tálban kínáljuk.
Tippek:
– Az édesköményt nem túl apró kockákra-lapokra vágott zellerrel, karalábéval is helyettesíthetjük.
Italajánlat:
Száraz fehérbor vagy rozé