
Fotó: Hemző Károly
Diós-rumos galuska
Hozzávalók 12 adaghoz:
- 150 g dió
- 1/2 kk. olaj
- 2 kk. vaj/margarin
- 150 g kristálycukor
- 1 kakaós vagy sima piskótatorta vagy -hasáb (kb. 400 g)
- 350 g sárgabaracklekvár
- 1 dl rum
- 2 ek. kakaó
- néhány citromfűbóbita
- A rumos mártáshoz:
- 2 tasak vaníliaízű desszertöntetpor (főzni való)
- 4 ek. kristálycukor
- 5 dl tej
- 1 dl rum
1. A grillázshoz a diót durvára vágjuk. Felfordított tepsihátra alufólialapot simítunk, megkenjük az olajjal. Mérsékelt tűzön világosbarnára pirítjuk a vajjal/margarinnal a kristálycukrot, beleszórjuk a diót, és 1/2 percig pirítjuk. Azonnal az alufóliára simítjuk, hagyjuk keményre dermedni, majd eltördeljük, vastagabb nejlonzacskóba tesszük, és húsverővel nem túl finomra megtörjük. Egyharmadát félretesszük a szóráshoz.
2. A piskótát 3 lapra vágjuk, az alsót tálra fektetjük. Mindhárom lap vágott oldalát meglocsoljuk rummal. A lekvárt felforrósítjuk, fém szitakanálban áttörjük, megkenjük vele az alsó lapot. Megszórjuk a grillázs felével, aztán a középső lap, lekvár, a maradék grillázs végül a felső lap és a maradék lekvár következik. 12 órára a hűtőbe tesszük.
3. A rumos mártáshoz a cukorral és a tejjel simára keverjük a desszertport, gőz föltött besűrítjük, majd hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, és hozzákeverjük a rumot.
4. Tálalás előtt vastagon beszórjuk a torta tetejét a kakaóval, majd evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk ki belőle, kistányérra halmozzuk, részlegesen bevonjuk a vaníliamártással és megszórjuk grillázzsal. Citromfűlevélkékkel vidámítjuk, a maradék öntetet és grillázst pedig csinos tálkákban kínáljuk hozzá.
Tippek:
Tálalhatjuk úgy is, hogy a tortát szokás szerint szeletelre vágjuk, és majd ki-ki a saját tányérján öntözi meg a rumos mártással.
Kategóriák:
Elkészítési idő:
40 perc
+12 óra hűlési idő
Energiatartalom:
381 kcal/adag
Nehézségi fok: