
Fotó: Hemző Károly
Karalábé-retek-alma saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 savanykás alma
- 1/2 biocitrom vagy citrom leve
- 2 közepes, zsenge karalábé
- 1/2 kk. kristálycukor
- 1 kk. mustár
- só, őrölt fehér bors
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 1 csokor retek
- 2-3 nagy csipet retekcsíra
- 10-12 szál snidling
1. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük, keverőtálba szedjük, és azonnal meglocsoljuk 2-3 ek. átszűrt citromlével. A karalábékat meghámozzuk, megmossuk, az almához reszeljük, összekeverjük.
2. A maradék citromlében eldolgozzuk a cukrot, a mustárt, ízlés szerint sót és fehér borsot, végül az olívaolajat. Meglocsoljuk vele az almás karalábét, 30 percig pihentetjük.
3. A retket megtisztítjuk, megmossuk, 1 szem kivételével vékony karikákra gyaluljuk, nem túl mély tálba terítjük. Közepére-tetejére halmozzuk az almás karalábét, a tál szegélyét retekcsírával, a saláta tetejét pedig snidlingszálakkal és a félretett, elfelezett retekkel díszítjük. Sokmagos rozs-, tönkölykenyeret kínálhatunk mellé.
Tippek:
- Ha túl nagy a karalábé, tanácsos negyedekre-nyolcadokra vagy vastagabb szeletekre vágva meghámozni.
- Retek- és egyéb csírákat nagyobb élelmiszeráruházakban - a zöldségek-saláták tájékán – vásárolhatunk, de az ilyen célra szolgáló magokból magunk is csíráztathatunk.
Változatok:
Mustáros vinegrett-mártás helyett kínálhatjuk félig felvert tejszínnel és joghurttal készített, mézzel és csípős mustárral, valamint átszűrt narancslével, néhány menta- vagy citromfűlevéllel ízesített öntettel is.
Kategóriák:
Elkészítési idő:
25 perc
+30 perc érlelési idő
Energiatartalom:
145 kcal/adag
Nehézségi fok: