Voltaképpen tetszés szerinti zöldségekkel készíthető, mindössze arra tanácsos ügyelni, hogy levüket teljesen el kell főzni, mert elázik a lepény.

Fotó: Hemző Károly
Spenótos-gombás tojáslepény
Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g spenót
- 2 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 g barna sampinyon gomba
- 1 nagyobb paradicsom
- 3-4 szál petrezselyem
- 40 g szeletelt bacon
- 2 ek. olaj vagy 20 g vaj
- 8 tojás
- 100 g natúr joghurt
- só, bors
- szerecsendió
- 400 g reszelt edami vagy gouda sajt
1. A zöldségeket megtisztítjuk, a spenótot gondosan megmossuk, lecsepegtetjük. Az újhagymaszálakat 8-10 cm-es zöldjükkel együtt 1 cm-es karikákra, a gombákat nem túl vékony szeletekre vágjuk. A paradicsomot felkarikázzuk, a petrezselymet finomra aprítjuk, 1 kiskanálnyit félreteszünk a díszítéshez.
2. A bacont vékony csíkokra szeljük, nagyobb serpenyőbe szórjuk, hozzáadjuk az olajat, megsütjük. A pörcöt kiszedjük, a zsiradékban megfonnyasztjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, majd rádobjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, 4-5 percig pirítjuk. Beleforgatjuk a spenótot, folyamatosan keverve csak addig pároljuk, amíg a levelek összeesnek; levét elfőzzük, végül meghintjük a félretett szalonnapörccel.
3. A tojásokat kissé felverjük a joghurttal, majd sóval, borssal és 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Hozzáadjuk a sajtot és a petrezselymet, a zöldségalapra öntjük, belenyomkodjuk a paradicsomot, azután lefedjük, és szelíd tűzön csak addig sütjük, amíg az alja kissé megpirul, a teteje azonban kocsonyás-rezgős marad. Lapos tálra csúsztatjuk, a félretett petrezselyemmel díszítjük, és negyedekre vágva kínáljuk. Friss kenyér illik hozzá.