Maradék csokoládéból remek fondüt készíthetünk, amelyet nem túl népes gyerek-partyk alkalmával kínálhatunk, szigorúan ügyelve arra, hogy a forró csokoládé ne okozzon sérüléseket!

Fotó: Hemző Károly
Csokoldéfondü
Hozzávalók 8 személyre:
- 1 kg friss vagy aszalt gyümölcs (kivi, ananász, alma, körte, mangó, eper, banán stb.)
- 200 g tejcsokoládé
- 200 g étcsokoládé
- 2,5 dl tej
- 3 tasak bourbon vaníliás cukor (30 g)
- 1/2 kk. őrölt fahéj
1. A gyümölcsféléket megmossuk, szárazra töröljük, ha szükséges meghámozzuk, kimagozzuk vagy kisebb darabokra vágjuk, és több tálkába vagy egy nagyobb tálra tesszük, illetve hurkapálcákra vagy hosszú nyelű fondüvillákra szúrjuk. A csokoládéféléket felaprózzuk.
2. Kisebb lábasban felforraljuk a tejet a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a fahéjat és a csokoládét, folyamatosan keverve felolvasztjuk (tetszés szerint néhány kanál félig felvert tejszínhabot is keverhetünk hozzá). Ezután átöntjük egy spirituszégő fölé helyezhető, nyeles fondüedénybe vagy tűzálló tálba, és mindvégig melegen tartjuk.
3. Úgy, hogy csak 1-2 gyümölcsdarabot érjen, a forró csokoládékrémbe mártogatjuk a nyársakat. Lecsepegtetjük, tányérunkra támasztva kiskanállal lehúzzuk róluk a gyümölcsdarabkákat, néhány pillanatig türelmesen várunk, csak azután fogyasztjuk, mert a a csokoládé nagyon forró, és könnyen megégetheti a nyelvünket és a szánkat!