
Fotó: Elendel
Paprikás-bazsalikomos pulykatekercs
Hozzávalók 4 személyre:
- 1-1 nagyobb, piros és sárga húsú kaliforniai paprika
- 1 ek. (classico) olívaolaj
- 2 nagy szelet pulykamellfilé (300-350 g/db)
- só, bors
- 2 ek. mustár
- 8 nagy szelet sonka
- 150 g reszelt gouda sajt
- 20-25 bazsalikomlevél + a díszítéshez
- 2 ek. vaj vagy olaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 8 szelet bacon
1. A paprikákat megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajban (2-3 perc), és hagyjuk kihűlni.
2. A hússzeleteket folpackkal letakarva kissé kiverjük-elvékonyítjuk, megszórjuk sóval és frissen őrölt borssal, vékonyan megkenjük a mustárral, majd úgy, hogy a hosszabbik szélek 3-4 cm-es csíkban szabadon maradjanak, betakarjuk 4-4 szelet sonkával. Tetejükre simítjuk a paprikát, megszórjuk a sajttal, befedjük a bazsalikomlevelekkel, hosszabbik oldalukon feltekerjük, és hústűvel megtűzzük.
3. Fém fülű serpenyőben, a felhevített vajban/olajban körbepirítjuk a hústekercseket, alájuk öntjük a bort, melléjük dobjuk a fokhagymát, betakarjuk a baconnel, és 180 °C-os sütőben 25-30 percig sütjük. Vágólapra emelve 10 percig pihentetjük, aztán kihuzigáljuk a hústűket, nem túl vékonyan, kissé rézsútosan felszeleteljük, lapos tálra rendezzük és bazsalikommal díszítve tálaljuk. Az átszűrt, zsírtalanított pecsenylét kissé beforraljuk, és külön csészében kínáljuk. Petrezselyemes burgonya, rizibizi illik hozzá.
Tippek:
Hidegen is finom, ez esetben friss vegyes idénysalátát adunk hozzá.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor.