
Fotó: Hemző Károly
Spenótos görög bárányborda
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 dl (classico) olívaolaj
- 1 citrom leve
- 4 gerezd fokhagyma
- 1-1 kk. szárított zsálya, kakukkfű, rozmaring
- 1/4-1/4 kk. őrölt ánizs és oregánó
- 12 hosszú-csontos bárányborda (80 g/db)
- só, bors
- 1 dl testes vörösbor
- Továbbá:
- 300 g zsenge sárgarépa
- 1 ek. (classico) olívaolaj
- 200 g zöldborsó (mélyhűtött)
- 200 g spárga (konzerv)
- 500 g spenót
- 1 csokor újhagyma
- 1+1 ek. vaj
- 2 ek. fenyőmag
- 1-2 szál petrezselyem
1. A páchoz elkeverjük az olajban a citromlét és az áttört fokhagymát. A fűszereket összekeverjük, beleforgatjuk a bordákat, meglocsoljuk az illatos olajjal, gondosan letakarjuk, és 2 órán át a hűtőben pihentetjük (néhányszor megforgatjuk őket).
2. A körethez megtisztítjuk a zöldségeket. A sárgarépát ujjnyi hasábokra vágjuk, 1 percig pirítjuk a forró olajban. Hozzáadjuk (fagyos állapotban) a zöldborsót, felöntjük 2 ek. vízzel, fedő alatt puhára pároljuk, csak a végén sózzuk, borsozzuk. A spárgát lecsepegtetjük, 4-5 cm-es darabokra vágjuk, a zöldségek tetejére terítve átforrósítjuk, melegen tartjuk.
3. A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük. Az újhagymát (8-10 cm-es zöldjével együtt) felkarikázzuk, 1 ek. vajban/margarinban megfonnyasztjuk, beleforgatjuk a spenótot, sózzuk, borsozzuk, levét elfőzzük, melegen tartjuk.
4. A hús alól nagyobb serpenyőbe öntjük és felhevítjük a pácolajat (a lét nem!). Beletesszük a bordák felét, meghintjük sóval, frissen őrölt borssal, és mindkét oldalukat pirosra sütjük (3+2 perc). Tálra emeljük őket, alufóliával letakarva melegen tartjuk, amíg a többi húst is megsütjük.
5. Felöntjük a pecsenyealjat a páclével és a borral, élénk tűzön 1/3-ára beforraljuk, majd leszűrjük és zsírtalanítjuk. 1 ek. vajban világossárgára pirítjuk a fenyőmagot, a spenóthoz adjuk, majd a vegyes zöldséggel együtt a bordák köré rendezzük. Megöntözzük a pecsenyelével, és petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk.
Italajánlat:
Könnyű száraz vörösbor.
Kategóriák:
Elkészítési idő:
1 óra
+2 óra pácolási idő
Energiatartalom:
586 kcal/adag
Nehézségi fok: