
Fotó: Hemző Károly
Eper-kivisaláta tojáslikőrhabbal
Hozzávalók 4 személyre:
- 6 zselatinlap (10 g)
- 4 tojássárgája
- 80 g kristálycukor
- 1 dl tojáslikőr
- 4 dl tejszín
- 400 g eper
- 2 ek. porcukor
- 2 tasak bourbon vaníliás cukor (20 g)
- 1/2 citrom leve
- 6 közepes kivi
- 1 ek. csokoládéforgács
- 4 citromfűbóbita
1. A zselatint beáztatjuk 6-8 dl hideg vízbe. A tojássárgákat és a cukrot gőz fölött habosra felverjük, majd levesszük a gőzről. Beleolvasztjuk a jól kinyomkodott zselatinlapokat, aztán hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, és elkeverjük a tojáslikőrrel.
2. A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a tojáskrémbe. 20-22 cm átmérőjű tálba simítjuk, gondosan letakarjuk, és 4-6 órára (egy éjszakára) a hűtőszekrénybe tesszük.
3. Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, kicsumázzuk, a szemek nagyságától függően félbe-negyedbe vágjuk, majd meghintjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és az átszűrt ciromlével. A kiviket meghámozzuk, félbe-negyedbe vágjuk, felszeleteljük, fogyasztásig hidegen tartjuk (a kétféle gyümölcsöt csak tálalás előtt keverjük össze, mert az eper megfesti a kivit).
4. Tálaláskor a gyümölcssalátát kistányérokra szedjük. Vízbe mártogatott, nagyobb-öblösebb evőkanállal 2-2 habgaluskát kanyarítunk ki a tojáshabból, a gyümölcssaláta tetejére ültetjük, végül megszórjuk a csokoládéforgáccsal, és citromfűbóbitákkal díszítjük.
Tippek:
Csokoládéforgácsot úgy készíthetünk, hogy a táblás csokoládét rövidebb élére állítjuk, és burgonyahámozóval vékony réteget „farigcsálunk” le róla.
Italajánlat:
Tojáslikőr.
Kategóriák:
Elkészítési idő:
45 perc
+4-6 óra hűlési idő
Energiatartalom:
313 kcal/adag
Nehézségi fok: