SAJT- ÉS TOJÁSÉTELEK > Tojásételek
Ezt a német-osztrák-svájci illetőségű tartalmas egytálételt valamikor a kétkezi, nehéz fizikai munkát végző falusi emberek tápláló reggeliként fogyasztották, ezért is nevezik „parasztreggelinek” (Bauernfrühstück). Bár manapság kevesebb és könnyebb a munka, népszerűsége töretlen, ami nem is csoda: gyorsan-frissen elkészíthető, finom és laktató.

Fotó: Hemző Károly
Parasztreggeli
tükörtojással
Hozzávalók 4 személyre:
- 150 g ecetes uborka
- 1 nagy fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kg sütni való krumpli
- 4 ek. olaj
- só, bors
- 1 ek ételízesítő
- 1,5 dl tejszín
- diónyi vaj/margarin
- 4 tojás
- 8 vékony szelet pácolt, nyers sonka (pl. speck, fekete-erdői, brandenburgi)
- 2 szál petrezselyem
- pirospaprika
1. Az uborkát kiemeljük a léből, lecsepegtetjük, nem túl apró kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra aprózzuk. A krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk.
2. Nagyobb teflonserpenyőben beleforgatjuk a krumplit a forró olajba, és élénk tűzön, (két favillával vagy lapáttal) gyakran megkeverve 10 percig pirítjuk.
3. Hozzákeverjük a hagymát és az áttört fokhagymát, az ételízesítőt, ízlés szerint frissen őrölt borsot, fedő alatt 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk az uborkát, 5 perc múlva a tejszínt, fedő nélkül további 8-10 percig pirítjuk, végül utánasózzuk, borsozzuk, és a tűzről lehúzva, fedő alatt melegen tartjuk.
4. Egy másik, közepes méretű serpenyőben felhevítjük a vajat/margarint. Sárgájuk épségére ügyelve egyenként beleütjük a tojásokat, és mérsékelt tűzön, 3-5 perc alatt tükörtojásnak megsütjük.
5. A sonkaszeleteket összecsippentjük, lazán a krumpli tetejére kócosítjuk, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel. Közepére csúsztatjuk a tojásokat, megszórjuk néhány csipet sóval és pirospaprikával, azonnal tálaljuk. Külön tányéron további sonkát kínálhatunk hozzá.
Változatok:
− Olaj helyett készíthetjük (80-100 g) húsos füstölt szalonnával/baconnel is, amelyet gyufaszálnyi csíkokra vagy apró kockákra vágunk, mérsékelt tűzön megpirítunk. A pörcöket kiemeljük, félretesszük, a zsiradékban megkapatjuk a krumplit, a többi ugyanaz. A félretett pörcöket az elkészült étel tetejére szórjuk - ez esetben a sonka el is maradhat.
− A tojásokat 2 ek. tejföllel vagy joghurttal, sóval és borssal elhabarjuk, a krumplira öntjük, egyszer megkeverjük, és rántottaszerűen megsütjük.
− Ezt a legegyszerűbb „keveréket” tetszés szerint gazdagíthatjuk falatnyi darabokra aprózott, párolt/sült zöldségekkel, (maradék) sült húsokkal, virslivel stb.
Italajánlat:
Sör