
Fotó: Elendel
Narancsos-kivis fánkocskák
Hozzávalók 20-24 darabhoz:
- Az égetett tésztához:
- 1 dl víz
- 1 csipet só
- 1 kk. kristálycukor
- 60 g vaj/margarin
- 100 g finomliszt
- 4 tojás
- Továbbá:
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 5 dl tej
- 2-3 ek. porcukor +a szóráshoz
- 1 bionarancs reszelt héja
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 tasak (10 g) habfixáló
- 2 dl tejszín
- 2 narancs vagy vérnarancs
- 2 kivi
1. A tésztához felforraljuk vizet a sóval, a cukorral és a vajjal/margarinnal. Egyszerre beleszórjuk a lisztet, erőteljesen addig keverjük, amíg a massza elválik az edény aljától és oldalától. Kissé hűlni hagyjuk, keverőtálba tesszük, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
2. Sütőpapírral kibélelünk 2 tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (légkeverés 170 °C). A masszát 10-12 mm átmérőjű csillagbetétes habzsákba szedjük (2 kiskanál is megteszi), és 5 cm távolságra egymástól diónyi halmokat nyomunk a tepsikre. Betoljuk a sütőbe, amelynek aljára gyors mozdulattal 1 dl vizet öntünk (a fánkok növekedéséhez gőz kell!), azonnal bezárjuk az ajtaját, és aranysárgára sütjük a fánkokat (20-25 perc). A sütő ajtaját sütés közben nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta!
3. Közben a krémhez elkeverjük a pudingport a tejjel és a porcukorral, sűrű krémmé főzzük, a narancshéjjal illatosítjuk, és kihűtjük.
4. Óllóval/fűrészfogú késsel azonnal levágjuk a sütőből kivett fánkok tetejét, és rácsra sorakoztatva hagyjuk kihűlni. Megtöltjük a krémmel, tetejüket a vaníliás cukorral és habfixálóval felvert tejszínhabrózsákkal, elnegyedelt narancs- és kivikarikákkal díszítjük, némelyikre visszatesszük a kalapkáját, és meghintjük porcukorral.